Ενέργεια

Χάμπεκ: H παραγωγή αιολικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη

Χάμπεκ: H παραγωγή αιολικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη

Η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει πραγματικά να αναπτυχθεί για να επιτύχει τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αιολική ενέργεια πρέπει να αποκτήσει το καθεστώς στρατηγικής βιομηχανίας, λένε παράγοντες της αγοράς στη WindEnergy Hamburg

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν πρέπει μόνο να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να αναπτύξει την αλυσίδα εφοδιασμού — ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για να γίνει στρατηγική βιομηχανία της ΕΕ, επεσήμαναν κορυφαίοι πολιτικοί και στελέχη κατά την έναρξη της διάσκεψης WindEnergy στο Αμβούργο σήμερα.

Μόνο ο υπεράκτιος αιολικός τομέας της Γερμανίας απασχολεί περίπου 24.000 άτομα και παράγει ακαθάριστη αξία 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην ομιλία του προσθέτοντας ότι η χερσαία αιολική ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας για άλλους 100.000 ανθρώπους.

«Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση των παραγωγικών δυνατοτήτων στο εξωτερικό, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Διαφορετικά, ο αιολικός μας τομέας βιώνει μια επανάληψη της πτώσης που έπληξε τα γερμανικά φωτοβολταϊκά την τελευταία δεκαετία.

«Η παραγωγή του εξοπλισμού και των βασικών εξαρτημάτων πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Διαφορετικά, η ενεργειακή μας μετάβαση θα ανταλλάξει μόνο μια εξάρτηση με μια άλλη».

Τα σχόλια του Χάμπεκ ήρθαν αφού η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Nordex έκλεισε την κατασκευή πτερυγίων της στο Ρόστοκ της βόρειας Γερμανίας, νωρίτερα φέτος ενώ διεύρυνε την παραγωγή στην Ινδία και η γερμανική Enercon χρειάστηκε να ζητήσει κρατική βοήθεια.

Κινέζοι ανταγωνιστές όπως η MingYang Smart Energy, οι οποίοι ενισχύονται από τη γιγάντια εγχώρια αγορά τους, εν τω μεταξύ κάνουν τις πρώτες μεγάλες εισβολές στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Χάμπεκ είπε ότι βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με εκπροσώπους της αιολικής βιομηχανίας για να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της εγχώριας αλυσίδας αξίας.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την κρίση και να οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και ανεξάρτητο σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού», δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Η απάντηση στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι να επιβραδύνει την ενεργειακή μετάβαση, αλλά να την επιταχύνει, πρόσθεσε ο Χάμπεκ.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι το πρόβλημα, είναι η απάντηση στις απαιτήσεις της εποχής μας».

Έλλειψη προσφοράς

Ο διευθύνων σύμβουλος της υπεράκτιας αιολικής RWE, Sven Utermöhlen, συμφώνησε και τόνισε ότι η απάντηση τόσο στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση όσο και στις κλιματικές ανησυχίες είναι «να εγκαταστήσουμε πολύ περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αιολική ενέργεια».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία μπορεί να επιστρέψει στη WindEnergy Hamburg σε δύο χρόνια και να βρεθεί σε κατάσταση έλλειψης εφοδιασμού.
«Ο υπεράκτιος άνεμος γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Αλλά αν έχει ένα πρόβλημα, αυτό είναι η πρόσληψη».

Στελέχη των Ανανεώσιμων Πηγών Πηγών Ενέργειας προειδοποιούν την Ευρώπη «μην χάσετε το σκάφος» καθώς οι ΗΠΑ εντυπωσιάζουν με το πράσινο υδρογόνο

«Παρ' όλη την ανάπτυξη που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, δεν υπάρχει αρκετή προσφορά, δεν υπάρχουν αρκετά θεμέλια, δεν υπάρχουν αρκετά σκάφη, τουρμπίνες, άνθρωποι ή ταλέντα. Η έλλειψη προμήθειας θα είναι το θέμα σε δύο χρόνια», προέβλεψε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες ανησυχίες που δήλωσε η επικεφαλής offshore της Vattenfall, Catrin Jung, σε συνέντευξή της στο Recharge.

Ωστόσο, για τη μαζική επιτάχυνση της δημιουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στοχεύουν η Γερμανία και η ΕΕ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να «εξορθολογίσουν, να επιταχύνουν, να απλοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης», προέτρεψε ο Utermöhlen.

Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η επέκταση των δικτύων στην ξηρά, τόνισε ο Utermöhlen, για να «διασφαλιστεί ότι μπορεί να διανεμηθεί η ενέργεια».

Στρατηγική βιομηχανία

Από την πλευρά των κατασκευαστών και των προμηθευτών, οι τρέχουσες πολιτικές φιλοδοξίες είναι καλές, αλλά όχι αρκετά καλές, δήλωσε ο Dennis Rendschmidt, διευθύνων σύμβουλος της VDMA Power Systems, ενός ομίλου που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε επίσης την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών.

«Θα έχουμε αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μόνο εάν έχουμε παραγγελίες στα βιβλία ως προμηθευτής και ως κατασκευαστής».

Εάν η ασφάλεια του εφοδιασμού και η ανθεκτικότητα πρέπει να είναι αξία από μόνα τους και η ύπαρξη βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι αξία από μόνη της, τότε «πρέπει να μιλήσουμε ως κοινωνία και πολιτική για το ποια είναι αυτή η αξία», πρόσθεσε ο Rendschmidt.

«Υποστηρίζω ότι… έχουμε μια πολιτική συζήτηση σχετικά με την αξία της [αναφορικά με] την αιολική βιομηχανία στην Ευρώπη ως στρατηγικό βιομηχανικό τομέα».

Το να δοθεί επίσημα στον αιολικό τομέα της Ευρώπης το καθεστώς στρατηγικής βιομηχανίας ήταν επίσης βασικό μέρος της Λευκής Βίβλου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα η OEM Siemens Energy.

«Αυτή η λευκή βίβλος αναφέρει ξεκάθαρα τις απλές διασφαλίσεις που απαιτεί η αιολική βιομηχανία από τις ρυθμιστικές αρχές για την παροχή ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και την έγκαιρη ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa, Jochen Eickholt.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης