Ενέργεια

Η Γαλλία θέλει ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο

Η Γαλλία θέλει ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο
Η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει ένα έγγραφο στις χώρες της ΕΕ την Τετάρτη, στο οποίο περιγράφονται περαιτέρω επιλογές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίο

Η Γαλλία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να προσπαθήσει να τιθασεύσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ΕΕ υπέβαλε προτάσεις την περασμένη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών τιμών της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν με ύφεση.

Οι χώρες πρόκειται να εγκρίνουν αυτά τα σχέδια αυτή την εβδομάδα - αλλά οι Βρυξέλλες εξετάζουν ήδη πρόσθετα μέτρα, καθώς ορισμένες χώρες επιδιώκουν βαθύτερες παρεμβάσεις της ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου.

Η Γαλλία εστίασε στη συζήτηση για ένα έγγραφο που μοιράστηκε μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ζητώντας ένα ανώτατο όριο της ΕΕ στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας - ένα μέτρο που η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν ήδη τον Ιούνιο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης - συνήθως, μια μονάδα φυσικού αερίου. Η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο θα μπορούσε επομένως να μειώσει τη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας - αν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθμίσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για το χάσμα μεταξύ της ανώτατης τιμής στην οποία πωλούν ενέργεια και του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους.

Το πρόγραμμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να κοστίσει στις χώρες 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ένας μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό και το φθηνότερο μέτρο για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με το Reuters, η οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την ιδέα αυτή την εβδομάδα.

Η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει ένα έγγραφο στις χώρες της ΕΕ την Τετάρτη, στο οποίο περιγράφονται περαιτέρω επιλογές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου - αν και αυτό δεν θα περιλαμβάνει νομικές προτάσεις, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να αναλύσουν στο έγγραφο εάν θα μπορούσαν να επιβληθούν ανώτατα όρια στην τιμή του φυσικού αερίου της ΕΕ - μια ιδέα που δίχασε τα κράτη μέλη της ΕΕ και αντιμετώπισε σκεπτικισμό από την ίδια την Επιτροπή.

Η Γαλλία είπε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που θα ίσχυε σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής και όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια με αέριο, αλλά δεν ήταν επιλογή προτεραιότητας.

Αντίθετα, η Γαλλία θέλει οι χώρες της ΕΕ να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου για τους ρωσικούς αγωγούς και να διαπραγματευτούν με τους προμηθευτές φυσικού αερίου τη Νορβηγία και την Αλγερία για να μειώσουν τις τιμές, ανέφερε.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν μια πρώτη σειρά έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών απροσδόκητων κερδών σε ολόκληρο το μπλοκ στις ενεργειακές εταιρείες. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να εγκρίνουν αυτά τα μέτρα και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης