Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η κόντρα Naftogaz – Gazprom «τινάζει τον αέρα» την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πώς η κόντρα Naftogaz – Gazprom «τινάζει τον αέρα» την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η διαμάχη σχετικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης, ώθησε την ουκρανική εταιρεία να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας

Με επιβολή κυρώσεων απειλεί την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας η Gazprom, διαταράσσοντας περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και εντείνοντας συνάμα την ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Montel, σε ανακοίνωση της η Gazprom προειδοποιεί πως εκλαμβάνει ως «μη φιλικό βήμα» την απόφαση της Naftogaz να προχωρήσει σε ανάληψη νομικής δράσης αναφορικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης του φυσικού αερίου. Απείλησε επίσης την ουκρανική κρατική εταιρεία, η οποία στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC), πως αν προχωρήσει την υπόθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικές κυρώσεις.

«Σε πρακτικό επίπεδο, κάτι τέτοιο θα σημάνει ένα μπλόκο στην κάλυψη των υποχρεώσεων της Gazprom» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρωσικός κολοσσός.

To αίτημα της Naftogaz και η ρωσική αντίδραση

Σημειώνεται ότι η διαμάχη σχετικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης, ώθησε την ουκρανική εταιρεία να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας.

Βάσει των όρων, η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει το ουκρανικό δίκτυο αγωγών με μια συγκεκριμένη ποσότητα αερίου ή να καταβάλει χρεώσεις για την χωρητικότητα που δεν καλύπτει.

Η εν λόγω εξέλιξη σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων αναφορικά με τις διαρροές του Nord Stream, επέφεραν μια σημαντική άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου TTF, πάνω από 200 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει ήδη κόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 80% μέσω της βορειοδυτικής γραμμής των αγωγών. Όμως, οι ποσότητες αερίου που έφταναν στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όπως και μέσω της νότιας διαδρομής του TurkStream, παρέμεναν ακόμη σε καλύτερα επίπεδα.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Gazprom, στην ανακοίνωση της, εκφράζει αμφιβολίες και για την ορθότητα της νομικής διαδικασίας, καθώς έδρα του δικαστηρίου είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, μια χώρα που η Ρωσία πλέον κατατάσσει επισήμως στα μη φιλικά κράτη λόγω των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει εναντίον της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης