Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Παράταση λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Γερμανία: Παράταση λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

 Μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από σκληρό άνθρακα μπορεί να λειτουργήσουν στις αρχές του 2024 - Οι μονάδες καφέ άνθρακα ενδέχεται να λειτουργήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2023

 

 Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας εξέδωσε την Τετάρτη δύο διατάγματα για την παράταση της λειτουργίας σημαντικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως τις 31 Μαρτίου 2024 και την επαναφορά της αδρανοποίησης της δυναμικότητας καφέ άνθρακα έως τις 30 Ιουνίου 2023. για την ενίσχυση της προσφοράς.
Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τα δύο σχετικά συστήματα αποθεματικών, που ονομάζονται αποθεματικά δικτύου και εφεδρεία, ως «σημαντικά για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα».

«Η πρόσθετη χρήση άνθρακα στην ηλεκτρική ενέργεια έχει σκοπό να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου και να βοηθήσει στην εξοικονόμηση αερίου», ανέφερε.

Η Ρωσία έχει περικόψει δραματικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφήνοντας τις μεταποιητικές βιομηχανίες να αγωνίζονται με στενή προσφορά και απειλώντας τις αποστολές σε νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο τους επόμενους κρύους μήνες.

Πριν από την απόφαση της Τετάρτης, οι φορείς εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των Steag and Uniper και RWE είχαν ζητήσει νομική σαφήνεια για να σχεδιάσουν τη συνέχιση των εργασιών και να ενεργοποιήσουν εκ νέου τα αδρανή περιουσιακά στοιχεία.

Επέκταση λειτουργίας

Το διάταγμα για το αποθεματικό δικτύου επεκτείνει τις λειτουργίες της αγοράς για μονάδες κυρίως λιθάνθρακα, των οποίων η επαναφορά στην αγορά κατέστη δυνατή ήδη τον Ιούλιο καθώς εξελίχθηκε περαιτέρω η κρίση στην Ουκρανία, αλλά κρίθηκε πολύ σύντομη από ορισμένους φορείς καθώς θα είχε τελειώσει στις 30 Απριλίου. 2023.

Μπορούν πλέον να λειτουργήσουν έως τις 31 Μαρτίου 2024, εφόσον η φάση συναγερμού δεύτερου σταδίου ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης αερίου τριών επιπέδων που επιβλήθηκε στις 23 Ιουνίου παραμένει σε ισχύ ή εάν ενεργοποιηθεί το τρίτο στάδιο, έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το υπουργείο.

Το δεύτερο διάταγμα ισχύει για δυναμικότητα ισχύος 1,9 γιγαβάτ (GW) που τροφοδοτείται με εγχώρια εξόρυξη καφέ άνθρακα και έχει αποσυρθεί επί του παρόντος σε ένα σύστημα αναδρομικής ενέργειας.

Η χωρητικότητα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά από την 1η Οκτωβρίου ή αργότερα έως τις 30 Ιουνίου 2023, υπό την προϋπόθεση επίσης ότι ισχύει το δεύτερο ή το τρίτο στάδιο της έκτακτης ανάγκης για το αέριο.

Το διάταγμα επιτρέπει τη λειτουργία των Niederaussem E και F και Neurath C της RWE (λίγο κάτω από 300 MW η καθεμία) και των μονάδων Jaenschwalde E και F (500 MW η καθεμία) που διαχειρίζεται η Leag, που ανήκει στον Τσέχο επενδυτή EPH και τον όμιλο ιδιωτικών μετοχών PPF Investments.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές, αλλά, υπό τη λειτουργία της αγοράς χονδρικής, η προσφορά όγκων παραγωγής δεν ταυτίζεται με τις εγγυημένες πωλήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης