Ενέργεια

Κομισιόν: Κινδύνους εγκυμονεί το πλαφόν - Ποιές επιλογές προτείνει σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησε

Κομισιόν: Κινδύνους εγκυμονεί το πλαφόν - Ποιές επιλογές προτείνει σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησε

Reuters: Ποιες επιλογές θα μπορούσε να εξετάσει η ΕΕ σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τις χώρες της ΕΕ ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι πολύπλοκο για να ξεκινήσει και εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, εν μέσω εκκλήσεων από χώρες προς τις Βρυξέλλες να παρέμβουν για να περιορίσουν τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Η Επιτροπή κοινοποίησε έγγραφο στις χώρες - μέλη την Τετάρτη 28/9, αναλύοντας διάφορες επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η ΕΕ για να περιορίσει τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, αφού 15 από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ αυτή την εβδομάδα προέτρεψαν την ΕΕ να προτείνει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής χονδρικής για συναλλαγές - που καλύπτουν τόσο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και τις προμήθειες αγωγών - θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές καυσίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σήματα τιμών δεν θα βοηθούσαν πλέον να αυξηθούν οι ροές σε περιοχές, όπου η ζήτηση είναι υψηλή ή η προσφορά σπανίζει, ανέφερε η Επιτροπή. Πρότεινε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν δημιουργηθεί μια νέα οντότητα για την κατανομή και την αποστολή δυσεύρετων προμηθειών καυσίμων μεταξύ των κρατών.

Η ΕΕ θα χρειαστεί επίσης «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» για να διασφαλίσει, ότι οι χώρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προσελκύουν προμήθειες φυσικού αερίου από ανταγωνιστικές παγκόσμιες αγορές όπου άλλοι αγοραστές μπορεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τιμές πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή. Δεν διευκρίνισε από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τέτοιοι πόροι.

Ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου χονδρικής θα αποτελούσε μεγαλύτερο «κίνδυνο πρόκλησης διακοπής του εφοδιασμού» από ξένους προμηθευτές από ό,τι ένα ανώτατο όριο στις παραδόσεις μόνο με αγωγούς, πρόσθεσε.

Οι προτάσει ςτης Επιτροπής

Η Επιτροπή ανέλυσε άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων πιο περιορισμένων ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ θα μπορούσε να περιορίσει την τιμή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ή να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως τρόπο να τιθασεύσει τις υψηλές τιμές ενέργειας, ανέφερε το έγγραφο.

Η Επιτροπή συνέστησε στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με «αξιόπιστους» προμηθευτές για τη μείωση των τιμών και επεσήμανε, ότι η κοινή αγορά φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις χώρες να μοιράζονται δίκαια επιπλέον προμήθειες.

Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το αν ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα μειώσει τη στενότητα της προσφοράς και την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και 12 άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - προέτρεψαν την Τρίτη τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου χονδρικής, για να βοηθήσουν στη συγκράτηση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται.

Οι συζητήσεις για πιθανά ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν σε συνεδρίαση της Παρασκευής 30/9 των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται επίσης να εγκρίνουν ένα πακέτο μέτρων που πρότειναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων επί των απροσδόκητων κερδών στις εταιρείες ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης