Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Ανώτατη τιμή αερίου αντί έκτακτης εισφοράς - Πακέτο 200 δισ για την κρίση

Γερμανία: Ανώτατη τιμή αερίου αντί έκτακτης εισφοράς  - Πακέτο 200 δισ για την κρίση
Το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να μην επιβάλει τελικά την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου (2,4 λεπτά/kWh), αλλά να θέσει ανώτατη τιμή για τους καταναλωτές, δίνοντας έτσι τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τη μελέτη του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι θα διατεθούν συνολικά περίπου 150-200 δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι από την 1η Οκτωβρίου επρόκειτο να εισαχθεί ειδική εισφορά, ύψους 2,419 λεπτά/kWh, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς ενέργειας. Με την εισφορά, οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι αγοράζουν πλέον πολύ ακριβότερα, θα είχαν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν έως και 90% του επιπλέον κόστους τους στους πελάτες. Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP), καθώς θα επωφελούνταν οριζόντια οι πάροχοι, ακόμη και αν ήταν κερδοφόροι.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο 200 δισ για την αντιμετώπισ της κρίσης που θα εξασφαλιστούν από δάνειο του RRF. " Η Γερμανία δείχνει την χρηματοοικονομική ισχύ της" δήλωσε ο Lindner, ενώ κ Καγκελάριος Scholz ανέφερε ότι υψώνεται ένας αμυντικός βραχίονας με στόχο να υποχωρήσουν οι τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης