Ενέργεια

Η Σλοβακία απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στην ΕΕ αν δεν λάβει μεγαλύτερη βοήθεια

Η Σλοβακία απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στην ΕΕ αν δεν λάβει μεγαλύτερη βοήθεια

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε ότι η χώρα του θα εισπράξει μόνο 115 εκατομμύρια ευρώ από τα εκτιμώμενα 140 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ από τις νέες εισφορές

 

Η Σλοβακία θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν λάβει περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της την Παρασκευή, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής το μπλοκ δεν ήταν επαρκή.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει εισφορά στα πλεονάσματα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για φέτος ή το επόμενο έτος, μια άλλη εισφορά στα πλεονάζοντα έσοδα που πραγματοποιούν οι παραγωγοί χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μια υποχρεωτική μείωση 5% στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής τιμών.

Όμως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε ότι η χώρα του θα εισπράξει μόνο περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ από τα εκτιμώμενα 140 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ από τις νέες εισφορές, ένα κλάσμα του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα ήταν ανάλογο με τον πληθυσμό των 5,5 εκατομμυρίων.

Ο Χέγκερ παραπονέθηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την κατανομή των εσόδων από τις εισφορές σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και υπήρχε πρόβλεψη για εθελοντική πράξη σε διμερή βάση.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη Σλοβακία, είπε, καθώς ο κύριος παραγωγός της έχει προπωλήσει ενέργεια για το επόμενο έτος σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, ενώ οι Σλοβάκοι διανομείς και πελάτες πρέπει τώρα να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν.

Συμβάσεις μελλοντικής παράδοσης

Αν και η Σλοβακία είναι ελαφρώς καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ο Χέγκερ  σημείωσε ότι ξένες οντότητες είχαν αγοράσει μελλοντικές συμβάσεις παράδοσης από την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας Slovenske Elektrarne - που ανήκει εν μέρει στην Enel και τον τσεχικό όμιλο EPH - σε κλάσμα των τρεχουσών τιμών.

Η Σλοβακία δεν θα συγκεντρώσει αρκετά έσοδα από το εγκεκριμένο πακέτο, συμπλήρωσε.

«Είπαμε ξεκάθαρα ότι αν θέλουμε μια λύση που θα είναι αποτελεσματική για ολόκληρη την ΕΕ, αυτή πρέπει να είναι η φορολόγηση των δυσανάλογων κερδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία στη συνέχεια θα αναδιανεμηθεί σε επιμέρους χώρες μέλη ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης». είπε ο Χέγκερ.

Πρέπει να επιβληθεί εισφορά για τους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για τους παραγωγούς, σημείωσς, μια διάταξη που είναι στο συμφωνημένο πακέτο της ΕΕ για την πρόταση της Σλοβακίας αλλά μόνο ως εθελοντική επιλογή.

«Εάν δεν μας βοηθήσετε οικονομικά, δεν θέλουμε να επιτρέψουμε μια (οικονομική) κατάρρευση, επομένως έχουμε ένα Σχέδιο Β ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Σλοβακία δεν θα πάει στις χώρες που την έχουν αγοράσει, αλλά θα τη δώσουμε στους πολίτες μας και στις εταιρείες μας."

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι κάτοχοι των συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιωθούν μόνο στο ύψος του αρχικού τους κόστους, επεσήμανε.

Ως εναλλακτική λύση στην ανακατεύθυνση «αλληλεγγύης» των εσόδων από τις εισφορές στον ενεργειακό τομέα αλλού, η ΕΕ θα μπορούσε να απελευθερώσει αχρησιμοποίητη χρηματοδότηση από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Σλοβακία για να την αποτρέψει από τη μονομερή δράση, κατέληξε ο Χέγκερ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης