Ενέργεια

ΡΑΕ: Τι θα αποφασίσει για τα υπερέσοδα 50 εκατ του ΔΕΣΦΑ; - Τι ζητά ο διαχειριστής

ΡΑΕ: Τι θα αποφασίσει για τα υπερέσοδα 50 εκατ του ΔΕΣΦΑ; - Τι ζητά ο διαχειριστής
Ισχυρό ενδιαφέρον ξένων εταιριών για τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας εκδηλώθηκε και στο χθεσινό Shippers Day
Υπερέσοδα της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ έφερε στο ΔΕΣΦΑ η αυξημένη ζήτηση για slots στη Ρεβυθούσα στις δημοπρασίες για το 2023. Το που θα καταλήξουν αυτά τα επιπλέον έσοδα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ΡΑΕ θα κάνει ή όχι αποδεκτή πρόταση του ΔΕΣΦΑ για αξιοποίησή τους σε επενδύσεις που θα αυξήσουν την δυναμικότητα του συστήματος και την ενίσχυση των εξαγωγών, που είναι και ο παράγοντας που έφερε τα περίπου 2,5 φορές πάνω έσοδα σε σχέση με τις δημοπρασίες για το κλείσιμο slots το τρέχον έτος.

Τα υπερέσοδα βάσει του Κανονισμού λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου θα πρέπει να περάσουν στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή και να συνυπολογιστούν για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ρυθμιζόμενου εσόδου της επόμενης ρυθμιστικής περιόδου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν τα τέλη χρήση συστήματος που πληρώνουν οι χρήστες που σημαίνει μειώσεις των τιμολογίων φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές, ζήτημα που εν όψει προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να παρακάμψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το αίτημα πάντως του Διαχειριστή να δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση των υπερεσόδων για επενδύσεις σε έργα που θα αυξήσουν την δυναμικότητα του συστήματος και τις εξαγωγές έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ προφορικά και από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη θα εξαρτηθεί και το αν θα υποβληθεί και επίσημη εισήγηση. 

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρεβυθούσα έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας καλύπτοντας στο εννεάμηνο το 42,62% των συνολικών εισαγωγών. Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας οφείλεται και ο εξαγωγικός χαρακτήρας του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, με τις εξαγωγές προς τις χώρες των Βαλκανίων να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. 

Το ισχυρό ενδιαφέρον ξένων εταιριών για τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας εκδηλώθηκε και στο χθεσινό Shippers Day που πραγματοποίησε ο ΔΕΣΦΑ σε υβδριδική μορφή με τη συμμετοχή 120 εκπροσώπων της αγοράς και ατζέντα το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και τα νέα έργα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η γενική γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου , ενώ το πρόγραμμα έκλεισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης