Ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία Πολωνία και Γερμανία για το ρωσικό πετρέλαιο και την πώληση του Schwedt

Κοντά σε συμφωνία Πολωνία και Γερμανία για το ρωσικό πετρέλαιο και την πώληση του Schwedt

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει μια λύση με την Πολωνία για να εξασφαλίσει την προμήθεια του Schwedt

 

Η Πολωνία ζητά τη γερμανική υποστήριξη για να επιβληθούν κυρώσεις της ΕΕ στο πολωνο-γερμανικό τμήμα του αγωγού αργού πετρελαίου Druzhba, ώστε η Βαρσοβία να μπορέσει να εγκαταλείψει μια συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα,σύμφωνα με το Reuters.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι είναι κοντά σε συμφωνία ώστε η Πολωνία να συντονίσει τις θαλάσσιες προμήθειες πετρελαίου στη Γερμανία μέσω του Γκντανσκ και μέρους του Druzhba για να διευκολύνει την αγορά από την Πολωνία του ρωσικού διυλιστηρίου Schwedt στη Γερμανία.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσιων οδών από τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά ο Druzhba εξαιρείται επί του παρόντος από κυρώσεις. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για το πολωνικό διυλιστήριο PKN Orlen, το οποίο έχει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού και θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμα για να διακόψει τη σύμβαση.

Εάν η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον Druzhba - ή τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα της που τροφοδοτεί την Πολωνία και τη Γερμανία - οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξέλθουν από τις δεσμεύσεις τους για εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου χωρίς κυρώσεις.

Το νότιο τμήμα του αγωγού τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες, σε αντίθεση με την Πολωνία και τη Γερμανία, θα δυσκολευτούν να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου τους.

Μνημόνιο Κατανόησης

Σύμφωνα με τις πηγές, το Πολωνικό Υπουργείο Κλίματος και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών για ένα μνημόνιο κατανόησης για την εφοδιαστική πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις μη ρωσικές ροές και να βοηθήσει το κορυφαίο διυλιστήριο της Πολωνίας να συνεχίσει το ενδιαφέρον του για την Schwedt.

Η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη να μην χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο από το 2023 και εργάζεται σε μια λύση με την Πολωνία για να εξασφαλίσει την προμήθεια του Schwedt, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο.

Η Γερμανία έχει θέσει το Schwedt υπό εξαμηνιαία κηδεμονία, χωρίς να εθνικοποιήσει το διυλιστήριο, και αναζητά τρόπους να του προμηθεύσει πετρέλαιο.

Η Πολωνία και η Γερμανία υποσχέθηκαν την άνοιξη να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω του βόρειου σκέλους του Druzhba μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η Orlen παραμένει συνδεδεμένη με τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Tatneft.

Το πολωνικό διυλιστήριο έχει προτείνει προμήθειες για την Druzhba για το 2023 όπως ορίζει η σύμβαση, αλλά αυτές θα σταματήσουν εάν ο αγωγός πληγεί από κυρώσεις, είπε μια από τις πηγές.

Η εταιρεία έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο στο 30% των αναγκών της, αντικαθιστώντας το με παραδόσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία μεταξύ άλλων.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Orlen είχε υποβάλει αίτηση στη ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft για την προμήθεια 3 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου στην Πολωνία μέσω της Druzhba το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης