Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βαθαίνει το χάσμα στην ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Ακυρώθηκε η συνάντηση της Παρασκευής 25/11

Βαθαίνει το χάσμα στην ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Ακυρώθηκε η συνάντηση της Παρασκευής 25/11

Δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων λένε οι διπλωμάτες

 

Η συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 25/11 το απόγευμα, για να συζητηθεί η πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7) για περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου στη θάλασσα, ακυρώθηκε, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν υπήρξε αρκετή σύγκλιση απόψεων», ανέφερε ένας διπλωμάτης.
«Δεν θα γίνει συνάντηση απόψε ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

Την Πέμπτη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάστηκαν στο επίπεδο στο οποίο θα περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να μειώσουν την ικανότητα της Μόσχας να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να προκαλέσει σοκ στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ιδέα του ανώτατου ορίου είναι να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή που έχει ορίσει η Ομάδα των Επτά εθνών και οι σύμμαχοί της.

Τι ζητούν οι χώρες

Επειδή οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της - το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς - σε υψηλότερη τιμή.

Η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία πίεζαν για ένα πολύ χαμηλότερο ανώτατο όριο από τα 65-70 δολάρια το βαρέλι που πρότεινε η G7, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα άσκησαν πιέσεις για υψηλότερο ανώτατο όριο ή κάποιας μορφής αποζημίωση για την αναμενόμενη απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο της ναυτιλίας.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ, είπαν ότι δεν είναι σαφές πόσο κοντά βρίσκονται και οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία.

«Το πιο πρόσφατο είναι ότι η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία προσπαθούν να ξεπεράσουν η μία την άλλη ως προς την σκληρότητά τους στο ανώτατο όριο τιμών», είπε ένας από τους διπλωμάτες που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Πολωνία ήθελε να συνδέσει τη συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών με ένα νέο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Εν τω μεταξύ, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος εστιάζουν στα χρήματα, με όποιον τρόπο μπορούν να πάρουν - μέσω υψηλότερου ανώτατου ορίου, ή αποζημίωσης, κ.λπ. Έτσι οι θέσεις είναι ακόμη πολύ μακριά και οι ΗΠΑ δεν φαίνονται πουθενά να φέρουν τους δύο πλευρές μαζί», ανέφερε ο διπλωμάτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης