Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διώρυγα Gas : Δημόσια διαβούλευση από το Enterprise Greece για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις

Διώρυγα Gas : Δημόσια διαβούλευση από το Enterprise Greece για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις
Το έργο θα υποστηρίξει την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια, την ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο
Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου ετέθη από το Enterprise Greece το αίτημα της Διώρυγα Gas για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του project της εταιρίας για δημιουργία FSRU στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος είναι η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την υλοποίηση του έργου που βρίσκεται στη φάση του δεύτερου και οριστικού market test. Το πρώτο market test που διενεργήθηκε την περασμένη Άνοιξη εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον αξιοποίησης του έργου τουλάχιστον από 15 εταιρίες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο δεύτερο market test που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η λήψη της επενδυτικής απόφασης με στόχο το FSRU να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2024. Παράλληλα η Διώρυγα στις αρχές Νοεμβρίου κατέθεσε επενδυτικό φάκελο για το έργο στην εταιρία Enterprise Greece με στόχο την ένταξη του στις στρατηγικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον φάκελο πρόκειται για το έργο της κατασκευής και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου με Αγκυροβολημένη (πλωτή) Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου και διασύνδεση του, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.


Δυαντότητα μεταφόρτωσης και απευθείας εισαγωγής υδρογόνου στο Εθνικό δίκτυο

Η μονάδα FSRU θα διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης LNG χωρητικότητας έως 210.000m3 και δυνατότητας επαναεριοποίησης και διοχέτευσης στο σύστημα 132.000 KWh/ημέρα (48,2εκ. KWh ετησίως) με λειτουργία 24 ώρες τη μέρα/365 μέρες το χρόνο. To LNG θα παραλαμβάνεται από πλοία ειδικά για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητας 263.000m3 (τα οποία θα αγκυροβολούν παράλληλα στη μονάδα FSRU - ship to ship transfer) και θα αποθηκεύεται στις ειδικά σχεδιασμένες κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας FSRU.

Στη συνέχεια, θα επαναεριοποιείται εντός της μονάδας και θα παροχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Εκτός της απευθείας παροχής του φυσικού αερίου στο ΕΣΜΦΑ υπάρχει δυνατότητα της μονάδας για μεταφόρτωση ΥΦΑ σε πλοία μικρότερης χωρητικότητας ή σε βυτιοφόρα φορτηγά.
Τέλος, η εγκατάσταση με την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού, θα έχει τη δυνατότητα απευθείας εισαγωγής υδρογόνου στο Εθνικό δίκτυο (Hydrogen-ready).
Το επενδυτικό σχέδιο αφορά κυρίως στην κατασκευή της προβλήτας αγκυροβόλησης πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου,στην αγορά και μετατροπή πλοίου σε μονάδα FSRU, καθώς και στην κατασκευή δικτύου αγωγών και υποδομών διασύνδεσης με το ΕΣΜΦΑ.
Η Διώρυγα Gas ζητεί την υπαγωγή του έργου, προϋπολογισμού 339,6εκ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 59 νέες θέσεις εργασίας στην κατηγορία «Στρατηγική Επένδυση 1» με κίνητρο την ταχεία αδειοδότηση.


Συνάδει με τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις

Όπως σημειώνει το Enterprise Greece το έργο χωροθετείται κοντά στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου της Motor Oil, σε εκτός σχεδίου περιοχή η οποία υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σύμφωνα πάντα με το Enterprise Greece το προτεινόμενο έργο συνάδει με τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που ισχύουν τόσο στην άμεση όσο και στην ευρύτερη περιοχή ενώ η περιοχή μελέτης δεν εντοπίζεται σε θέση που συνιστά δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση, εντός ζωνών καταγεγραμμένων ως Natura 2000 ή ΚΑΖ (Καταφύγιο Άγριας Ζωής), σε θέσεις διατηρητέων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών, κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων, οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών, εθνικών δρυμών και υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η Διώρυγα έχει ήδη άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), ενώ το έργο αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την προσθήκη ενός νέου σημείου εισόδου LNG από τρίτες χώρες χωρίς να απαιτείται διασύνδεση μέσω αγωγού. Επίσης εκτιμάται ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη και επέκταση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης, θα υποστηρίξει την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια, την ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και θα προωθήσει την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, μέσω της δυνατότητας χρήσης του αγωγού και για τη μεταφορά υδρογόνου μέσα στα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης