Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μικρό καλάθι κρατά ο ΣΕΒ μετά το συμβούλιο με τον Σκρέκα - Ανοιχτά τα ενεργειακά θέματα

Μικρό καλάθι κρατά ο ΣΕΒ μετά το συμβούλιο με τον Σκρέκα - Ανοιχτά τα ενεργειακά θέματα
Όπως γνωστοποιήθηκε χθες στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου συντονιστής της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ανέλαβε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης

Με χαμηλές προσδοκίες για την στήριξη της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας από το χθεσινό Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ το οποίο συνεδρίασε με επίσημο προσκεκλημένο τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. «Ακούσαμε για πολλοστή φορά καλές προθέσεις από πλευράς του υπουργού χωρίς όμως να πάρουμε κάποια δέσμευση για άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους» τονίζει εκπρόσωπος μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας μέσης τάσης μεταφέροντας την απογοήτευση του κλάδου, που όπως χαρακτηριστικά τονίζει "δεν αντέχει άλλο να πληρώνει το ρεύμα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα".

Τα διμερή

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έθεσαν στο υπουργό το θέμα των επιδοτήσεων που παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης για να εισπράξουν την ωμή πλην ρεαλιστική τοποθέτηση ότι "κατανοεί το πρόβλημα αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια". Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μέσης τάσης ήταν αυτοί που σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκαν με μεγαλύτερη ένταση στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, πράγμα εύλογο αφού σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για το β τρίμηνο του 2022, η εν λόγω κατηγορία πληρώνει στην Ελλάδα τις υψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη (35,3 c€/kWh) .

Το θέμα των διμερών συμβολαίων έθεσαν πολλοί από τους συνολικά 100 συμμετέχοντες στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με τον Ιωάννη Γιώτη της ομώνυμης βιομηχανίας να δηλώνει στον υπουργό ¨δεν θα αντέξουμε αν δεν κάνετε κάτι» και τον υπουργό να δεσμεύεται ότι η πλατφόρμα για τα PPΑς θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο, σπέρνοντας απογοήτευση.


Η παρέμβαση Παπαλεξόπουλου

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στη διπλή πρόκληση για την ελληνική βιομηχανία που πρέπει να επενδύει στην ενεργειακή της μετάβαση και την ίδια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσει μια αληθινή πρόκληση για τη βιωσιμότητά της το ενεργειακό κόστος. Η διοίκηση του ΣΕΒ έθεσε εκ νέου στον υπουργό όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την μείωση του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στα διμερή συμβόλαια, το net metering , τις αδειοδοτήσεις για έργα απε, αλλά και τα ζητήματα εξοικονόμησης.

Πηγές του ΣΕΒ έκαναν λόγο χθες για μια εποικοδομητική συνάντηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα σε αντίθεση με εκπροσώπους της βιομηχανίας που μετέφεραν την απογοήτευσή τους, κάποιοι εκ των οποίων με αιχμηρό τρόπο κάνοντας λόγο ακόμη και για "προεκλογικού τύπου" παρουσία του υπουργού στο Γενικού Συμβούλιο του Συνδέσμου. Όπως γνωστοποιήθηκε χθες στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου συντονιστής της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ανέλαβε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης