Ενέργεια

S. Babele (Rystad Energy) για ενεργειακή ύφεση: Ο Covid δεν είναι τίποτα σε αυτά που θα ζήσουμε

S. Babele (Rystad Energy) για ενεργειακή ύφεση: Ο Covid δεν είναι τίποτα σε αυτά που θα ζήσουμε
Μέχρι τουλάχιστον, το 2025 οι επενδύσεις θα είναι χαμηλές

Οι επενδύσεις στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, υπολόγισε η Rystad Energy, λέγοντας ότι το σύνολο για το έτος θα μπορούσε να καταλήξει περίπου στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2021, οι αντίστοιχες επενδύσεις ανήλθαν σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 40 δις. του 2020. Μάλιστα, για το 2022 και πριν φυσικά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν υπολογιστεί περίπου επενδύσεις της τάξεως των 50 δις. δολ. ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα και την απομάκρυνση των δυτικών εταιρειών πετρελαίου από τη χώρα, αναμένονται μεγάλες συρρικνώσεις.

Ποιοι θα «πληγούν»

Σύμφωνα με τη Rystad, οι επενδύσεις θα παραμείνουν χαμηλότερες από το κανονικό τουλάχιστον μέχρι το 2025, αλλά αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει μικρότερες εταιρείες πετρελαίου, ενώ η Gazprom και η Rosneft θα μπορούν να συνεχίσουν τις δαπάνες όπως έκαναν τη φετινή χρονιά.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τη βιομηχανία LNG, όπου αρκετά έργα μεγάλης κλίμακας έχουν καθυστερήσει λόγω προβλημάτων τεχνολογίας και χρηματοδότησης που σχετίζονται με κυρώσεις.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία κόστισε ακριβά στον ρωσικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις επενδύσεις σε έργα να δέχονται σημαντικό πλήγμα. Οι διαταραχές που σχετίζονται με τον Covid το 2020 παρέσυραν τις δαπάνες, αλλά αυτό το έτος φαίνεται ότι θα είναι η αρχή μιας πολυετούς ύφεσης που θα κάνει τα χρόνια του Covid να ωχριούν μπροστά σε αυτά που έρχονται», δήλωσε ο Swapnil Babele, ανώτερος αναλυτής της Rystad.

Το επόμενο έτος η Rystad δεν αναμένει ότι θα λάβουν έγκριση σημαντικά νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω των παρατεταμένων επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων. Το 2024, ωστόσο, θα υπάρξει ώθηση στην παραγωγή καθώς η Gazprom ξεκινά την εξόρυξη από ένα νέο κοίτασμα και η Rosneft ξεκινά την παραγωγή σε ένα από τα πεδία που περιλαμβάνει το γιγάντιο έργο Vostok Oil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης