Ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε πλαφόν 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε πλαφόν 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο
Συμφωνία για μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σήμερα στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει ώστε το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, είχε διορία μέχρι τις 1600 CET για να συμφωνήσει στη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ με γραπτή διαδικασία έως την Παρασκευή, είπε ο διπλωμάτης.
Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής 65-70 $ ανά βαρέλι χωρίς μηχανισμό προσαρμογής.

Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν αυτό το επίπεδο καθώς δεν επιτυγχάνουν τον κύριο στόχο της μείωσης των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανώτατο όριο

«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με διάταξη να διατηρηθεί κατά 5% κάτω από την τιμή της αγοράς για το ρωσικό αργό, με βάση τα στοιχεία του IEA», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ. Οι αναθεωρήσεις του επιπέδου ανώτατου ορίου τιμών θα πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ.

"Η Πολωνία έχει διορία μέχρι τις 1600 CET να συμφωνήσει. Εάν το κάνει, θα υπάρξει γραπτή διαδικασία για υιοθεσία μέχρι αύριο", είπε ο διπλωμάτης.
Πολωνοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η διαβούλευση με τη Βαρσοβία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει την ώθηση της Πολωνίας να θέσει το ανώτατο όριο όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων. Το ρωσικό αργό Urals διαπραγματευόταν στα 70,3 δολάρια το βαρέλι στις 1352 GMT.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ για την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού, ως τρόπο διασφάλισης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου επειδή η Ρωσία παράγει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Η ιδέα για την επιβολή του ανώτατου ορίου των G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.

Επειδή οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης