Ενέργεια

Κ. Σιφναίος (Gastrade): LNG και υποδομές το "κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν.Α. Ευρώπης

Κ. Σιφναίος (Gastrade): LNG και υποδομές το

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο leader της περιοχής δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade

 

Σχετικά Άρθρα
Στον καθοριστικό ρόλο του LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και την σημασία ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών όπως τα FSRU και των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών για τη διακίνησή του, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος μιλώντας στο World LNG Summit που φιλοξένησε στην Αθήνα ο ΔΕΣΦΑ.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την υπογραφή του MOU μεταξύ ΔΕΣΦΑ, Βulgartransgaz, Transgaz, FGSZ, ICGB και Gastrade για την διασύνδεση των δικτύων των εμπλεκομένων χωρών και τη δημιουργία «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, ο κ. Σιφναίος τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία έργων όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το MOU αφορά τη δέσμευση των Διαχειριστών φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, ότι θα συνεργαστούν για την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση και την αντίστροφη ροή υφιστάμενων αγωγών, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά αερίου που θα φθάνει με τη μορφή του LNG στο FSRU που αναπτύσσει η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την Ουκρανία.


Αλλαγή ατζέντας με στόχο κάλυψης 25 bcm ετησίως


Όπως είπε ο κ. Σιφναίος η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση έχει αλλάξει άρδην την ατζέντα. Πλέον αντί της «πράσινης μετάβασης» τα πλέον κρίσιμα ζητήματα είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο ρόλος του LNG για τη διασφάλιση της επαρκούς τροφοδοσίας είναι καίριος, ενώ εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών για τη διακίνηση του.

Αναφερόμενος μάλιστα στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, είπε ότι ενώ ξεκίνησε ως ιδέα από την Gastrade το 2010, μετά την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης όλα επιταχύνθηκαν και ο σταθμός που ήδη κατασκευάζεται θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023. Υπογράμμισε μάλιστα τη μεγάλη ανάγκη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας καθώς μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Μάλιστα σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα φυσικού αερίου, καθώς η μείωση των ρωσικών ροών έχει ως αποτέλεσμα να λείπουν τουλάχιστον 25 bcm ετησίως έως το 2030 και το έλλειμμα αυτό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με LNG.

Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Σιφναίος η ευρύτερη περιοχή έχει ανάγκη από υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και το δεύτερο FSRU που προωθεί η Gastrade στη Θράκη και θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.
Πάντως σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gastradeη μεγαλύτερη συνεισφορά του FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι ο ρόλος του σε ότι αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γειτονικών χωρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Τέλος ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι οι υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και ο IGB που λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου συμβάλλουν στην ανάδειξη της σε αξιόπιστο leader της περιοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης