Ενέργεια

Έγγραφο του Reuters: Η νέα πρόταση για το πλαφόν στα 264 ευρώ/MWh

Έγγραφο του Reuters: Η νέα πρόταση για το πλαφόν στα 264 ευρώ/MWh
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανώτατο όριο
Σχετικά Άρθρα

Ένα χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η διεύρυνση του μέτρου σε ένα μεγαλύτερο εύρος προθεσμιακών συμβολαίων βρίσκονται στο τραπέζι των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια θεωρείται κρίσιμη ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που έχει στα χέρια του το προσχέδιο της πρότασης που διαμόρφωσε η τσεχική προεδρία, το πλαφόν που βρίσκεται στο τραπέζι κινείται στα 264 ευρώ/MWh, δηλαδή μόλις 11 ευρώ χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν που δεν έγινε δεκτή.

Ορισμένες χώρες επέκριναν την αρχική πρόταση της ΕΕ, ότι σχεδιάστηκε σε τόσο υψηλή τιμή και με τόσο αυστηρά κριτήρια και έτσι δεν θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις αυξήσεις των τιμών.

Τα δεδομένα και οι «φωνές»

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανώτατο όριο για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Στην νέα πρόταση που κατέθεσε ομάδα επτά κρατών, μεταξύ τους η Ιταλία και η Ελλάδα, πρότειναν ως πιο ενδεδειγμένη μια ανώτατη τιμή στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης ζητούν ο μηχανισμός να γίνει μόνιμος, να μην υπάρχει δηλαδή καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο. 

Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν στην αρνητική στάση τους ανησυχώντας για ζητήματα επάρκειας και σε ένα υψηλό πλαφόν κοντά στα επίπεδα που πρότεινε η Κομισιόν. 

Τέλος, επιφυλακτικοί για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων σε 10 μέρες είναι οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τους οποίους φαντάζει δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης