Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναλυτές για το «φλερτ» Σαουδικής Αραβίας - Κίνα: Νέα deals και η απομάκρυνση από τις ΗΠΑ

Αναλυτές για το «φλερτ» Σαουδικής Αραβίας - Κίνα: Νέα deals και η απομάκρυνση από τις ΗΠΑ
Η επίσκεψη του Χi, έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στο ναδίρ
Σχετικά Άρθρα

Ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman φιλοξενεί τον ηγέτη της Κίνας αυτή την εβδομάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το voanews.com, ο πρίγκιπας σε επίδειξη δύναμης θα συγκεντρώσει πολλούς ηγεμόνες από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για μια Κινεζο-Αραβική Σύνοδο Κορυφής κατά την επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο (6/12).

Ανεξάρτητη πολιτική

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurasia Group, Ayham Kamel, «το Ριάντ εργάζεται σύμφωνα με στρατηγικούς υπολογισμούς ότι πρέπει να φιλοξενήσει το Πεκίνο, καθώς είναι πλέον ένας απαραίτητος οικονομικός εταίρος».

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εταίρος επιλογής για τα κράτη του Κόλπου που εξαρτώνται από αυτές για την ασφάλειά τους, το Ριάντ χαράζει μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τον εθνικό οικονομικό μετασχηματισμό του καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τους υδρογονάνθρακες,

Η επίσκεψη του Χi, έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στο ναδίρ. Η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με τη Δύση να επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και καθώς η Ουάσιγκτον κοιτάζει επιφυλακτικά την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

Η σχέση με την Κίνα

Η Σαουδική Αραβία εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα. Είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, αν και η Ρωσία έχει αυξήσει το μερίδιο της στην κινεζική αγορά με καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή.

Το Πεκίνο ασκεί επίσης πιέσεις για τη χρήση του νομίσματός του γιουάν στο εμπόριο αντί του αμερικανικού δολαρίου. Το Ριάντ είχε προηγουμένως απειλήσει να εγκαταλείψει τις συναλλαγές πετρελαίου, για να αντιμετωπίσει πιθανή νομοθεσία των ΗΠΑ που εκθέτει τα μέλη του ΟΠΕΚ σε αντιμονοπωλιακές αγωγές.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας υπό την κυβέρνηση Biden, ήδη τεταμένες λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου στην Υεμένη, έχουν επιδεινωθεί  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πετρελαϊκής πολιτικής του ΟΠΕΚ+.

Η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να υπογράψει δεκάδες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη που καλύπτουν την ενέργεια, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters. Ο πρίγκιπας επικεντρώνεται στην υλοποίηση του σχεδίου διαφοροποίησης του Vision 2030 για να απογαλακτιστεί η οικονομία από το πετρέλαιο δημιουργώντας νέες βιομηχανίες. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να διαφοροποιούν τις συνεργασίες τους για να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφαλείας.

Αν και οι δεσμοί της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα φαίνεται να αναπτύσσονται «πολύ πιο γρήγορα» από ό,τι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πραγματικές σχέσεις δεν είναι συγκρίσιμες, δήλωσε Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον. «Οι σχέσεις με την Κίνα είναι ωχρές έναντι εκείνων με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τόσο την πολυπλοκότητα όσο και την οικειότητα», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης