Ενέργεια

Reuters: Πώς η Ρωσία μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο του εμπάργκου και του πλαφόν

Reuters: Πώς η Ρωσία μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο του εμπάργκου και του πλαφόν
Η Δύση θέλει να πιέσει τα οικονομικά της Ρωσίας για να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στις αρχές του 2023, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές από σήμερα (5/12) δήλωσαν δύο πηγές σε μεγάλους Ρώσους παραγωγούς.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν έχει δεσπόζουσα θέση και προκύπτει από την επιβολή του εμπάργκου και του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πραγματικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Η Δύση θέλει να πιέσει τα οικονομικά της Ρωσίας για να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση. Οι εξαγωγές αργού, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εσόδων της Ρωσίας, τα οποία παρέμειναν υψηλά, καθώς η διακοπή της παραγωγής και των πωλήσεων μετά τις δυτικές κυρώσεις αντισταθμίστηκε περισσότερο από τις υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές. Τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από το 1/3 τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Το πριν και το μετά του πολέμου

Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 8 εκατομμύρια bpd πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Η ΕΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής της, μείωσε τις αγορές ως απάντηση στη σύγκρουση, αλλά η Μόσχα εκτόπισε επιτυχώς την προσφορά στην Ασία και οι εξαγωγές υποχώρησαν μόνο ελαφρά στα 7,6 εκατομμύρια bpd.

Ενόψει του 2023, μία από τις κύριες μεταβλητές θα είναι το ανώτατο όριο των χωρών της G7 και η ΕΕ θα συμφωνήσουν για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Η Μόσχα έχει πει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε όσους συμμετέχουν.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο που έχει αγοραστεί για περισσότερα από το συμφωνημένο ανώτατο όριο.

Βαθύτερος αντίκτυπος

Ο Kirill Melnikov, αναλυτής στο Κέντρο Ενεργειακής Ανάπτυξης, προέβλεψε πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 1,0-1,5 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, αν και αυτό λαμβάνει επίσης υπόψη την απαγόρευση της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Πέρα από το ανώτατο όριο τιμών και την ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών, ο τομέας πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, έναν ολοένα και πιο σημαντικό αγοραστή του αργού πετρελαίου της.

Η Κίνα αγόρασε περίπου 2 εκατομμύρια bpd ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες από 1,6-1,8 εκατομμύρια bpd στην αρχή του έτους.

«Οι αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν να πλήττονται από συνεχιζόμενες ειδήσεις από την Κίνα, δεδομένου του πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν τα συνεχιζόμενα lockdown στη ζήτηση πετρελαίου στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης