Ενέργεια

ΕΕ: Η Ολλανδία προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για τις κρατικές αγορές

ΕΕ: Η Ολλανδία προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για τις κρατικές αγορές

 Η ολλανδική πρόταση κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ

 

Η Ολλανδία προχώρησε σε μια εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να περιορισθούν αλλά μόνο για τους κρατικούς αγοραστές ή αυτούς που υποστηρίζονται από το κράτος σύμφωνα με το energymarketprice.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με στόχο τον περιορισμό των αυξήσεων καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος στις οικονομίες τους και αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η ολλανδική πρόταση, η οποία κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ και είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και οι εταιρείες που υποχρεούνται βάσει νόμου να αγοράζουν φυσικό αέριο για να γεμίσουν την αποθήκευση συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι χώρες αγωνίζονται να αντικαταστήσουν τις φθίνουσες παραδόσεις ρωσικού αερίου και ήταν πρόθυμες να πληρώσουν υψηλές τιμές για να το κάνουν.
Ως εκ τούτου, οι Κάτω Χώρες προτείνουν να περιοριστούν οι συναλλαγές φυσικού αερίου από αυτούς τους αγοραστές σε επίπεδο χαμηλότερο από το ανώτατο όριο που προτείνει η ΕΕ, το οποίο θα αναθεωρείται κάθε μήνα.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει οδηγήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, να επιδοτούν την πλήρωση αποθήκευσης, ενώ η Γερμανία εθνικοποιεί τους εισαγωγείς φυσικού αερίου Uniper SE και Sefe. Οι κρατικοί αγοραστές φυσικού αερίου στην Πολωνία, την Ιταλία και την Αυστρία θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από το προτεινόμενο ολλανδικό ανώτατο όριο.


Στήριξη χωρών

Το χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμής - το οποίο δεν διευκρίνισε η πρόταση - θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη από το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ιταλία και άλλες χώρες που επιθυμούν ανώτατο όριο στην ΕΕ, αλλά επέκριναν την πρόταση της ΕΕ επειδή είχε πολύ υψηλή τιμή και όρους τόσο αυστηρούς που ήταν απίθανο να υλοποιηθεί.

Ωστόσο, το ολλανδικό ανώτατο όριο δεν θα παρέμβει άμεσα στις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Η Επιτροπή είχε προτείνει τον περιορισμό των συναλλαγών στο προμηνιαίο συμβόλαιο του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου (TTF).

Η πρόταση της Ολλανδίας ανέφερε ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να επιβληθεί είτε από την άρνηση της ΕΕ να εγκρίνει τη στήριξη κρατικών ενισχύσεων για προγράμματα αγοράς φυσικού αερίου, εάν οι τιμές είναι πάνω από το ανώτατο όριο είτε σε άλλες περιπτώσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν μετά την περικοπή των παραδόσεων της Ρωσίας και κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, συμπίπτοντας με την αποσύνδεση του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία και την ώθηση που έλαβε καθώς χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης