Ενέργεια

Επίσημη δίωξη της γαλλικής TotalEnergies για «πράσινο ξέπλυμα»

Επίσημη δίωξη της γαλλικής TotalEnergies για «πράσινο ξέπλυμα»
Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, όπως επιβεβαίωσαν γαλλικά δικαστήρια στο Mediapart την Πέμπτη

Η εισαγγελία της Ναντέρ στη Γαλλία ξεκίνησε έρευνες κατά του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies τον Δεκέμβριο του 2021 για δήθεν παραπλανητική εμπορική πρακτική, αποκάλυψε την Πέμπτη το ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Mediapart.

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία δέχεται εδώ και χρόνια πυρά από περιβαλλοντικές ΜΚΟ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει επίσημη δίωξη σχετικά με πρακτικές «πράσινου ξεπλύματος», διαπίστωσε το Mediapart.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, όπως επιβεβαίωσαν γαλλικά δικαστήρια στο Mediapart την Πέμπτη. Ακολούθησε καταγγελία που κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 2020 οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ Wild Legal, Sea Shepherd France και Darwin Climax Coalitions, η οποία ισχυρίζεται ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός είναι άμεσα υπεύθυνος για σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση και «περιβαλλοντικά ψέματα».

Την άνοιξη του 2022, οι ίδιες ΜΚΟ κατέθεσαν άλλη μια καταγγελία για πρακτικές της λεγόμενης «οικοκτονίας» – μια πρόσφατη προσθήκη στη γαλλική νομοθεσία που αναφέρεται στην εσκεμμένη και σκόπιμη περιβαλλοντική ζημία.

Τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμη δηλώσει αν θα ξεκινήσουν επίσημες έρευνες με βάση αυτή τη δεύτερη καταγγελία.

Μια άλλη ομάδα ΜΚΟ κατέθεσε μήνυση κατά της TotalEnergies τον Ιανουάριο του 2020, ζητώντας να «διαταχθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ενώ οι δήμοι της Νέας Υόρκης και του Παρισιού προσχώρησαν στην πρόσκληση για προσφυγή τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης