Ενέργεια

Eni - NOC: Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Λιβύη για προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου

Eni - NOC: Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Λιβύη για προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου
Κατά την επίσκεψη της πρωθυπουργού Meloni στην Λιβύη, η ιταλική Eni και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης θα υπογράψουν συμφωνία για επενδύσεις από την Eni στην προμήθεια φυσικού αερίου της Λιβύης, σύμφωνα με το oilprice.com

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Georgia Meloni αναμένεται να ταξιδέψει στη Λιβύη αύριο Σάββατο 28/1 για να συζητήσει για περισσότερη προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη βορειοαφρικανική χώρα, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Λιβύης, από την πλευρά της, δήλωσε ότι αναμένει να υπογράψει ακόμη περισσότερες συμφωνίες με ξένες εταιρείες μετά τη συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο που υπογράφηκε με την Eni.

Υπογραφή Συμφωνίας  Eni και NOC

Κατά την επίσκεψη της Meloni στην Τρίπολη, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για επενδύσεις από την Eni στην προμήθεια φυσικού αερίου της Λιβύης, σύμφωνα με αναφορές, όπως αναφέρει το oilprice.com.
Η Eni και η NOC θα μπορούσαν να υπογράψουν το Σάββατο μια συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της NOC Farhat Bengdara σε τηλεοπτικό κανάλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναμένεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, θα ταξιδέψει στη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ιταλική πηγή στο Reuters.
Ο Descalzi και ο Bengdara της NOC συναντήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Ρώμη, όπου ο Descalzi «εξέφρασε την προθυμία να ξεκινήσει μια νέα φάση επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας», δήλωσε τότε η Eni.

Ενεργειακές περιοδείες για την Meloni 

Ο Descalzi και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Meloni μόλις επέστρεψαν από ένα ταξίδι σε μια άλλη χώρα της Βόρειας Αφρικής, την Αλγερία, ως μέρος μιας ευρύτερης ιταλικής προσπάθειας για εξασφάλιση περισσότερων ενεργειακών προμηθειών για την Ιταλία και την Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική.
Η Eni και η αλγερινή κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach υπέγραψαν συμφωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον εντοπισμό πιθανών μέτρων για τη βελτίωση της ικανότητας εξαγωγής ενέργειας της Αλγερίας στην Ευρώπη, τον εντοπισμό έργων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών.

«Η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας ενισχύεται σήμερα και επιβεβαιώνεται ο βασικός ρόλος της Αλγερίας ως ένας από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας της Ευρώπης», δήλωσε ο Descalzi της Eni μετά την υπογραφή των συμφωνιών που συμμετείχαν ο Ιταλός Meloni και ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune.

Λύση για την Ευρώπη η Αφρική

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Descalzi είπε στους Financial Times ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει προς την Αφρική για έναν ενεργειακό άξονα «νότου-βορρά» που θα παραδίδει αέριο από την Αφρική στην ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αντικαταστήσει τον ρωσικό αγωγό.

Η Eni είναι σημαντικός παίκτης σε πολλές αφρικανικές χώρες και έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες για την ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου από την Αφρική στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτώση στις παραδόσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης