Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Αναγκαία 17 δισεκ. δολ για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών δικτύων

Ουκρανία: Αναγκαία 17 δισεκ. δολ για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών δικτύων
Ο ενεργειακός τομέας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από τέσσερις μήνες ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones σύμφωνα με το Reuters
Η Ουκρανία θα χρειαστεί επιπλέον 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ενεργειακών της δικτύων, αποναρκοθέτηση και ανοικοδόμηση υποδομών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal σύμφωνα με το Reuters.

Πέντε υποσταθμοί χτυπήθηκαν μόνο την Πέμπτη

Όπως είπε σε κυβερνητικό συμβούλιο ότι πέντε υποσταθμοί υψηλής τάσης στις κεντρικές, νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας την Πέμπτη.
Ο ενεργειακός τομέας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από τέσσερις μήνες ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Shmyhal είπε ότι η κυβέρνηση φιλοξένησε μια συνάντηση με δυτικούς εταίρους αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει την οικονομική υποστήριξη με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Τεράστιο το δημοσιονομικό έλλειμμα

"Φέτος πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Άλλα 17 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος θα χρειαστούν για την ταχεία ανασυγκρότηση της ενέργειας, την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση, την ανοικοδόμηση των κατοικιών, των ζωτικών και κοινωνικών υποδομών", δήλωσε ο Shmyhal στο η συνάντηση.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι δημιουργεί μια κρατική υπηρεσία για την ανάκτηση και ανάπτυξη υποδομών.
Ο Mustafa Nayem, ένας εξέχων πρώην δημοσιογράφος που ήταν αναπληρωτής υπουργός υποδομών από το 2021, θα ήταν επικεφαλής της νεοσύστατης υπηρεσίας.

Ανοικοδόμηση με ρωσικά κεφάλαια

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει – προσωρινά τουλάχιστον 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως έγραψε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου το Bloomberg.


Σύμφωνα με  εκτιμήσεις τα δεσμευμένα στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας  ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από αυτά, τα περίπου 36,8 δισ.  δολάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, υπολογίζεται ότι  βρίσκονται σε τράπεζες της ΕΕ

Αμφιλεγόμενη πρόταση αλλά παραμένει ανοιχτή

Η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, αλλά σύμφωνα με την νομική υπηρεσία είναι νομικά εφικτή, με την προειδοποίηση ωστόσο πως εάν υπάρξει ζημία κατά τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων η αποζημίωση θα πρέπει να παρασχεθεί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη, ενας ακόμη λόγος που ανησυχεί αξιωματούχους και κάποια κράτη-μέλη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen είχε δηλώσει ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές της εισβολής «με τα δεσμευμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας».
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότιη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης