Ενέργεια

ΕΕ: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αυτή τη φορά στην αναθεώρηση του πλαφόν που επιβλήθηκε στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου από την Ε.Ε. και τις χώρες του G7 και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο

Ημέρες πυρετωδών διαπραγματεύσεων θα είναι οι επόμενες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Γηραιά Ηπειρος αναζητεί τρόπους για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του και να αυξήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αυτή τη φορά στην αναθεώρηση του πλαφόν που επιβλήθηκε στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου από την Ε.Ε. και τις χώρες του G7 και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα αποφασίσουν παράλληλα το επίπεδο του νέου πλαφόν που σχεδιάζουν να επιβάλουν από αρχές Φεβρουαρίου στα πετρελαιοειδή, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ. Το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό εξάγεται σε τρίτες χώρες έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη ροή ρωσικού αργού και προϊόντων διύλισης, αλλά να περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας που χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Για την επιβολή νέου πλαφόν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στα πετρελαιοειδή απαιτείται ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, όπως άλλωστε και για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να είναι πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις.

Έως τώρα τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να επανεξετάζουν το πλαφόν ανά δύο μήνες, που σημαίνει πως η σχετική διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει αρχίσει νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους προτιμούν να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για να επανεξετάσουν το πλαφόν στο πετρέλαιο και προς το παρόν να διατηρήσουν το αρχικό των 60 δολ. το βαρέλι.

Οι πιέσεις Εσθονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας

Υποστηρίζουν πως ο μηχανισμός έχει αποδειχθεί ήδη αποτελεσματικός ως προς το ότι έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, όμως, μια ομάδα χωρών των οποίων ηγούνται η Εσθονία, η Λιθουανία και η Πολωνία ασκούν πιέσεις για να μειωθεί περαιτέρω το πλαφόν στο πετρέλαιο, καθώς εκτιμούν πως το υφιστάμενο επίπεδο είναι υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαφόν που σχεδιάζει η Ε.Ε. στα παράγωγα πετρελαίου της Ρωσίας, στόχος είναι να διασφαλίσουν και να σταθεροποιήσουν τις προμήθειες καυσίμων, όπως το ντίζελ από τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης