Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο πάγο οι δημοπρασίες για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - Τι αναμένει το ΥΠΕΝ, η στάση των επιχειρήσεων

Στο πάγο οι δημοπρασίες για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - Τι αναμένει το ΥΠΕΝ, η στάση των επιχειρήσεων

Οι σχετικές ημερομηνίες βεβαίως παρήλθαν και η υπόθεση των δημοπρασιών παραμένει παγωμένη εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Στις καλένδες φαίνεται ότι οδεύουν οι δημοπρασίες περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες βιομηχανίες.

Η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού το προηγούμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα τόσο των ήπιων καιρικών συνθηκών όσο και της αγωνίας των καταναλωτών για το υψηλό κόστος ενέργειας, έχει καταστήσει μάλλον αχρείαστο ένα μέτρο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Δεκέμβριο του 2022 η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 13,59%. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως συνολική ζήτηση ορίζεται η απαίτηση σε επίπεδο παραγωγής για την κάλυψη των φορτίων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα διασυνδεδεμένα νησιά. Βεβαίωσης η μεγάλη μείωση αφορά την κατανάλωση στο δίκτυο δηλαδή στη μεγάλη πληθώρα των καταναλωτών οικιακών αλλά και εμπορικών. Εκεί, η μείωση της ζήτησης φθάνει το 15,61%, ενώ στην Υψηλή Τάση είναι κατά πολύ χαμηλότερη στο 1,51%.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% τις ώρες αιχμής, για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Για την επίτευξη του στόχου μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα της διενέργειας δημοπρασιών στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν μεγάλες βιομηχανίες ή ΦΟΣΕ λαμβάνοντας αποζημίωση για την παροχή της υπηρεσίας εξοικονόμησης στο σύστημα.

Εν αναμονή της έγκρισης των Βρυξελλών

Μετά από μελέτη και αφού προσδιορίστηκαν οι ώρες αιχμής από 19:00 έως 21:00, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην κατάρτιση του κανονισμού των δημοπρασιών κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να συμμετάσχουν στο σχετικό μητρώο. Μάλιστα προσδιόρισε ημερομηνίες διενέργειας των δημοπρασιών και συγκεκριμένα την 18η Ιανουαρίου για το διάστημα από 21/1/2023 έως 31/3/2023 και την 26η Ιανουαρίου για την περίοδο από 1/2/2023 έως 28/2/2023.

Οι σχετικές ημερομηνίες βεβαίως παρήλθαν και η υπόθεση των δημοπρασιών παραμένει παγωμένη εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε τα φύλλα προκήρυξης που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «η Δημοπρασία Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διενεργηθεί υπό την αίρεση λήψης σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του περιεχομένου της επίσημης κοινοποίησης της Ελληνικής Πολιτείας για την Υπηρεσία Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καθυστέρηση στη διενέργεια των δημοπρασιών μάλλον οδηγεί στη ματαίωση τους καθώς όλα δείχνουν ότι δεν χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της ζήτησης κατά 5%. Κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το ΥΠΕΝ το οποίο φέρεται να αναμένει την έγκριση των Βρυξελλών.


Οι επιχειρήσεις

Άλλωστε και οι ίδιες οι επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι η αποζημίωση για την παροχή της υπηρεσίας φθάνει στα 400 ευρώ/MWh, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς ηλεκτρισμού, δεν φαίνονται πρόθυμες να «θυσιάσουν» μείωση παραγωγής και εκτέλεσης παραγγελιών για να λάβουν αποζημίωση για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς το περιορισμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις δημοπρασίες προκύπτει και από τον σχετικά μικρό αριθμό των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στο σχετικό μητρώο του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στο μητρώο είχαν εγγραφεί οι εταιρίες: ELPEDISON, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, OPTIMUS ENERGY, Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ, Τσιμέντα TITAN, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΕΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης