Ενέργεια

Συμφωνία στην ΕΕ για τα ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Συμφωνία στην ΕΕ για τα ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Πλαφόν 100 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που διαπραγματεύονται με υψηλότερη τιμή έναντι του αργού, όπως το ντίζελ, και 45 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που εμπορεύονται με έκπτωση, όπως το μαζούτ

 

Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τεθούν ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το Reuters.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι τα ανώτατα όρια τιμών που συμφωνήθηκαν από τους πρεσβευτές για τις 27 χώρες της ΕΕ είναι 100 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που διαπραγματεύονται με υψηλότερη τιμή έναντι του αργού, όπως το ντίζελ, και 45 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που εμπορεύονται με έκπτωση, όπως το μαζούτ. Η πρόταση πρόκειται να ισχύσει από την Κυριακή.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία είχαν πιέσει ώστε τα ανώτατα όρια να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τα καύσιμα, καθυστερώντας τις συνομιλίες για μέρες.

Τα ανώτατα όρια τιμών, μαζί με την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7). Ακολουθεί το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία επιδιώκουν να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και τα δύο ανώτατα όρια λειτουργούν με το να απαγορεύουν στις δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, εκτός εάν αγοράστηκαν με ή κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης