Ενέργεια

Νέα καθυστέρηση στην εξαίρεση των PPAs – Ανησυχία στη βιομηχανία

Νέα καθυστέρηση στην εξαίρεση των PPAs – Ανησυχία στη βιομηχανία

Για το τέλος του μήνα μετατίθεται η κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή

 

Εξαιρετικά ανήσυχες εμφανίζονται οι μεγάλες βιομηχανίες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την κατάθεση στην Βουλή της περίφημης πλέον, τροπολογίας που θα εξαιρεί τα διμερή συμβόλαια προμήθειας (PPAs) ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βιομηχανίας και μεγάλων παραγωγών από το πλαφόν της χονδρικής αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η τεχνική επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πάρει μέχρι στιγμής την έγκριση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα ενώ προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου πλέον οι πληροφορίες μιλούν για κατάθεση της έως το τέλος του μήνα.

Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή θα απαιτηθούν δυο ακόμη βήματα. Δηλαδή θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας των οποίων οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ έχουν λήξει από το τέλος του 2022 και ήδη πληρώνουν τους δυο πρώτους μήνες του έτους με τιμές αγοράς (περίπου 150 ευρώ/MWh για το Φεβρουάριο), θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα ακόμη να είναι εκτεθειμένες σε υψηλές τιμές περιμένοντας ως μόνη στήριξη τις κρατικές επιδοτήσεις, που για τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 20 ευρώ/ MWh.

Υιοθέτηση της ρύθμισης

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει θορυβήσει τη βιομηχανία είναι το γεγονός πως παρά την δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις με την υιοθέτηση της προαναφερόμενης νομοθετικής ρύθμισης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη συνέντευξη του ήταν αρκετά ασαφής ως προς τους χρόνους αντιμετώπισης του ζητήματος, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν θα ισχύσει μετά τον Ιούλιο, εάν οι τιμές δεν εξομαλυνθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μηχανισμού που έχει υιοθετηθεί για την παρακράτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή προκειμένου να εξασφαλίζονται κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Όλα δείχνουν ότι η ισχύς του συγκεκριμένου μηχανισμού θα παραταθεί έως το τέλος του 2023.

Η ρύθμιση που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή θα εξαιρεί τα PPAs από το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και η εξαίρεση θα αφορά μόνο τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης και όχι τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες. Ωστόσο η κατακόρυφη μείωση των εσόδων του μηχανισμού ανησυχεί πολύ έντονα το ΥΠΕΝ.

Εξαίρεση από το πλαφόν

Η πτώση της τιμή του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο, έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του μηχανισμού να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες αμείβονται στην τιμή του πλαφόν δηλαδή 85 ευρώ/MWh. Έτσι η εξαίρεση από το πλαφόν σημαντικού όγκου ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα μειώσει τα έσοδα του ΤΕΜ και ως εκ τούτου τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιδοτήσεων με άλλο τρόπο πέραν του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι ανησυχίες δεν κρίνονται βάσιμες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και αυτό διότι τα PPAs που συζητούνται μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων βιομηχανιών, την πρώτη διετία ισχύος τους θα αφορούν ενέργεια που προέρχεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη και στη συνέχεια ενέργεια προερχόμενη από τα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζει η ΔΕΗ. Αυτή δε την περίοδο η τιμή της ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη είναι πολύ χαμηλότερη από το πλαφόν που έχει τεθεί και ως εκ τούτου οι δυο τεχνολογίες δεν εισφέρουν έσοδα στον μηχανισμό, άρα τα PPAs δεν θα αποτελέσουν μια επιπλέον επιβάρυνση για τα έσοδα του ΤΕΜ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης