Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 4% για το αργό – Στα 83,8 δολ. κινείται το Brent

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 4% για το αργό – Στα 83,8 δολ. κινείται το Brent

Ανησυχίες για την προσφορά μετά τον σεισμό στην Τουρκία

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Τρίτη, λόγω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και των ανησυχιών για την έλλειψη προσφοράς από το κλείσιμο ενός μεγάλου εξαγωγικού τερματικού σταθμού μετά από σεισμό στην Τουρκία.

 
Περί τις 21:37 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 3,5%, στα 83,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κέρδιζε 4%, στα 77,3 δολάρια το βαρέλι.

 «Η τιμή του βαρελιού βρίσκει στήριξη καθώς το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, μετά το τέλος της πολιτικής μηδενικού COVID-19, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για αργό φέτος», δήλωσε ο αναλυτής της ActivTrades, Ricardo Evangelista.

 Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι το ήμισυ της φετινής παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα προέλθει από την Κίνα, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών αυξάνεται.

 Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές για το εμβληματικό αργό της για τους Ασιάτες αγοραστές για πρώτη φορά σε έξι μήνες εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά από την Κίνα.

 
Οι εργασίες στον τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) της Τουρκίας στο Τζεϊχάν σταμάτησαν μετά από μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή. Ο τερματικός σταθμός BTC, ο οποίος εξάγει αζερικό αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, θα μείνει κλειστός έως τις 8 Φεβρουαρίου.

 Οι φορτώσεις ιρακινού αργού πετρελαίου από την αποθήκευση στο Τζεϊχάν ήταν έτοιμες για επανέναρξη την Τρίτη, αλλά η κακοκαιρία εμπόδιζε τα πλοία να ελλιμενιστούν, δήλωσε εμπορική πηγή σύμφωνα με το CNBC

 
Εν τω μεταξύ, ο αγωγός αργού πετρελαίου του Ιράκ προς το λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας έχει σταματήσει, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

 Η παύση λειτουργίας του τμήματος Φάσης 1 των 535.000 bpd του πετρελαϊκού κοιτάσματος Johan Sverdrup στην περιοχή της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα ενίσχυσε επίσης τις τιμές.

 Οι αγορές πετρελαίου θα παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, δήλωσαν αναλυτές. Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν το δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το αργό πιο ακριβό για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης