Ενέργεια

Συνομιλίες Putin με τον αντιπρόεδρο της Σερβίας για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου

Συνομιλίες Putin με τον αντιπρόεδρο της Σερβίας για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου
Η σύμβαση λήγει τον Μάρτιο του 2025

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι σκόπευε να συζητήσει με τον αντιπρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vulin μια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Σερβία που λήγει τον Μάρτιο του 2025.
Ο Putin συνάντησε τον Vulin στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο λιμάνι Βλαδιβοστόκ, στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας.
Η Σερβία, η οποία βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ κατά τον πόλεμο του 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic έχει ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή, καταδικάζοντας τη ρωσική στρατιωτική ενέργεια, αλλά αρνούμενος να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η Σερβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το μονοπώλιο πετρελαίου της NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazpromneft, αν και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Vulin δεν έκανε καμία αναφορά σε συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά είπε ότι ο Vulin είχε καθησυχάσει τον Putin για τη σχέση της Σερβίας με τη Ρωσία.

«Η Σερβία με επικεφαλής τον Aleksandar Vucic... δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα επιβάλει ποτέ κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θα επιτρέψει ποτέ τη διεξαγωγή αντιρωσικών ενεργειών από το έδαφός της», ανέφερε.
Ο Vulin, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας BIA της Σερβίας, βρίσκεται υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή βοήθησε τη Μόσχα στις «κακοήθεις» δραστηριότητές της και για διασυνδέσεις με έμπορο όπλων και κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Παραιτήθηκε από την BIA όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις και αρνήθηκε ότι έκανε αδικήματα.

Η επίσκεψή του στη Ρωσία έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Dassault Aviation της Γαλλίας και το  Βελιγράδι συμφώνησαν για την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale για 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2,98 δισεκατομμύρια δολάρια), μια κίνηση που θεωρείται σημαντική μετατόπιση από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή όπλων της Σερβίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης