
Οι λειτουργικές δαπάνες παραμένουν το κρίσιμο ζήτημα
Στη σκιά της γεωπολιτικής πτυχής, όπως αυτή εξελίσσεται με την έξοδο των ερευνητικών πλοίων «NG Worker» και «Levoli Relume» βόρεια της Κρήτης και την παρουσία της τουρκικής κορβέτας σε κάποια απόσταση, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ αντίστοιχα) την Πέμπτη στην Αθήνα.
Οι αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών θα επιδιώξουν να βρουν κοινό τόπο για την έκδοση της κρίσιμης ρυθμιστικής απόφασης έγκρισης των λειτουργικών δαπανών ύψους 9 εκατ. ευρώ, του GREAT SEA INTERCONNECTORτης (GCI) που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Το ζήτημα αποτελεί μία από τις σημαντικές ρυθμιστικές εκρεμότητες για την έκδοση από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ των τελών χρήσης συστήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, παράγοντας κρίσιμος και για την χρηματοδότηση του έργου από τις Τράπεζες.
Η θέση της ΡΑΕΚ
Η ΡΑΕΚ όπως είναι ήδη γνωστό δεν αναγνωρίζει το ύψος των λειτουργικών δαπανών που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ και σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες φέρεται αποφασισμένη να εγκρίνει κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ ποσό που αποκλίνει σημαντικά από τα 9 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά της ΡΑΕΕΥ φέρεται να έχει ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ για ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. περίπου προκειμένου να εγκρίνει το σύνολο των 9 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να έχει συμφωνήσει στην έγκριση ποσού ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Αν και η μεγάλη απόκλιση που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να καλυφθεί στη συνάντηση της Πέμπτης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κοινή ρυθμιστική απόφαση. Σε αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αναφέρεται ότι η ΡΑΑΕΥ εγκρίνει το ¨χ” ποσό ως λειτουργικές δαπάνες και η ΡΑΕΚ το “¨ψ” ποσό .
Σε αυτή την περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ μπορεί βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου να προσφύγει στην ΕΕ για να κρίνει το εύλογο των λειτουργικών δαπανών. Η κυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει και τα 36 από τα συνολικά 48 εκατ. ευρώ που έχει πληρώσει για το capex ο ΑΔΜΗΕ και τα οποία αντιστοιχούν στο τίμημα που κατέβαλε στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης του έργου (Εuroasia Interconnector) με την εξαγορά του.
Μονομερής απόφαση
Η ΡΑΑΕ αναμένεται να προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο σε μονομερή απόφαση για την έγκριση του συνολικού ποσού. Το έτερο ζήτημα που έχει θέσει η κυπριακή πλευρά για την μεταφορά των παγίων στον GCI ως προϋπόθεση για την μετοχική συμμετοχή της στο έργο φαίνεται να έχει διευθετηθεί σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο μεταξύ των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών κκ Θόδωρου Σκυλακάκη και Γιώργου Παπαναστασίου.
Σε αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι τα πάγια να παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ έως ότου πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής ο PCI. Αμέσως μετά την πιστοποίηση τα πάγια θα μεταβιβαστούν στον GCI κάτι που θα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για την είσοδο της Κύπρου στο έργο, όταν λάβει την απόφαση, και σε όλα τα ενδιάμεσα κείμενα.
www.worldenergynews.gr