Ενέργεια

Βρετανία: Ως "χάος" χαρακτηρίζεται η χρήση των οικιακών μετρητών ενέργειας (The Guardian)

Βρετανία: Ως
Το μέτρο των μετρητών ενέργειας εφαρμόζεται θεωρητικά από την Βρετανία ήδη από το 2011, όμως συνεχίζει να αποτελεί έναν ακόμα μπελά για την κυβέρνηση, αφού εμφανίζεται άκρως προβληματικό στην χρήση του

Μια μικρή συσκευή σε κάθε σπίτι υποτίθεται ότι ήταν το κλειδί για την επίλυση των ενεργειακών πονοκεφάλων της Βρετανίας: ενθάρρυνση των καταναλωτών να μην σπαταλούν ρεύμα, αποτρέποντας τους σοκαριστικά υψηλούς λογαριασμούς και κάνοντας το σύστημα πιο πράσινο. Αντίθετα, οι έξυπνοι μετρητές έχουν γίνει έμβλημα για την κακή φήμη της ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς το κόστος της κυκλοφορίας τους πλησιάζει τα 20 δισεκατομμύρια λίρες και το κυβερνητικό έργο υστερεί χρόνια πίσω από το αρχικό του χρονοδιάγραμμα.

Ελλαττωματικοί μετρητές

Οι καταναλωτές που έχουν τις συσκευές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αιφνιδιασμούς, καθώς ορισμένοι ελαττωματικοί μετρητές σταματούν να στέλνουν αυτόματα τακτικές ενδείξεις μετρητών σε προμηθευτές ενέργειας, αφήνοντας τα νοικοκυριά να στέλνουν μετρήσεις.

«Ειλικρινά, ήταν ένα χάος από την αρχή», λέει ένα στέλεχος ενός μεγάλου προμηθευτή ενέργειας. «Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν προβλέψιμα και αποτρέψιμα. Αλλά μας είπαν να συνεχίσουμε να προχωράμε προς αυτές τις προθεσμίες».

Η αποστολή της τοποθέτησης έξυπνων μετρητών ξεκίνησε το 2011, όταν η κυβέρνηση όρισε για πρώτη φορά ότι όλα τα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπρεπε να έχουν έναν μέχρι το 2019. Καθώς προχωρούσε η ανάπτυξη, η κυβέρνηση απέτυχε τον στόχο της, προτείνοντας ότι σε όλα τα σπίτια θα πρέπει να προσφέρεται ένας έξυπνος μετρητής έως το 2020 και περίπου στο 75% των σπιτιών θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει έναν.

Ο στόχος αυτός αργότερα μετατέθηκε στο τέλος του 2025, αλλά μπορεί να είναι ακόμα απρόσιτος. Περίπου το 60% των νοικοκυριών διαθέτουν τώρα έναν έξυπνο μετρητή, που σημαίνει ότι το ποσοστό των εγκαταστάσεων θα πρέπει να αυξηθεί τους επόμενους 11 μήνες. Υπάρχουν 24 εκατομμύρια μετρητές αερίου και 29 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένοι και τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι 680.000 έξυπνοι μετρητές εγκαταστάθηκαν σε σπίτια το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η λειτουργία των μετρητών

Οι έξυπνοι μετρητές, όπως οι παραδοσιακοί μετρητές ενέργειας, μετρούν πόση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται και στέλνουν δεδομένα στους προμηθευτές. Οι υπουργοί ήλπιζαν ότι θα εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο ενεργειακό σύστημα της Βρετανίας: καθιστώντας τους λογαριασμούς πιο ακριβείς και παρέχοντας μια οπτική υπενθύμιση στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αποτελούν πλέον προϋπόθεση για τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά για να μειώσουν τη χρήση τους.

Οι πελάτες πρέπει να επιλέξουν να έχουν έναν έξυπνο μετρητή, αλλά η επιτροπή δημοσίων λογαριασμών ισχυρίστηκε ότι οι υπουργοί δεν έχουν πείσει τα νοικοκυριά για τα οφέλη των έξυπνων μετρητών. Οι προμηθευτές ενέργειας είναι επιφυλακτικοί στο να επικρίνουν δημόσια την κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις να χτυπήσουν κυβερνητικούς στόχους.

Οι ελαττωματικές συσκευές δεν έχουν βοηθήσει τον κλάδο. Περίπου 4 εκατομμύρια από τις συσκευές που έχουν εγκατασταθεί δυσλειτουργούν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η κλίμακα του προβλήματος θα μπορούσε να είναι ακόμη πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον πρωταθλητή καταναλωτών Martin Lewis.

Ο ιδρυτής του MoneySavingExpert.com (MSE) έγραψε στον Ed Miliband, τον υπουργό Ενέργειας, για να προειδοποιήσει ότι ενώ ο στενός ορισμός της κυβέρνησης για το τι μετράει ως «ελαττωματικός μετρητής» μπορεί να υποδηλώνει ότι μόνο το 10% των έξυπνων μετρητών έχει γίνει χαζός, η έρευνα της ίδιας της ομάδας καταναλωτών έχει προτείνει ότι περίπου το 20% των έξυπνων μετρητών στο σπίτι δεν λειτουργούν σωστά.

Έρευνα της Citizens Advice στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με έξυπνους μετρητές είναι γενικά πιο ικανοποιημένοι με τους λογαριασμούς τους από εκείνους με μη έξυπνους μετρητές, αλλά το 49% αυτών που είχε βοηθήσει σε ένα εκτιμώμενο ή ανακριβές πρόβλημα χρέωσης είχαν έξυπνο μετρητή. Ένας αναγνώστης του Observer έγραψε για την αγανάκτησή τους με τις επανειλημμένες καθυστερήσεις στην απόκτηση μιας από τις συσκευές.

Η ανάπτυξη του μέτρου

Αυτά τα ζητήματα σημαίνουν ότι το κόστος αυξάνεται επίσης. Η τελευταία επίσημη εκτίμηση για το κόστος της εγκατάστασης, που δημοσιεύθηκε πριν από πέντε χρόνια, υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στα 13,5 δισεκατομμύρια λίρες σε τιμές του 2011 ή σχεδόν 20 δισεκατομμύρια στερλίνες σε σημερινά χρήματα, τα περισσότερα από τα οποία θα επωμιστούν οι πληρωτές ενέργειας.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ανάπτυξη θα οδηγούσε σε καθαρό όφελος 6 δισεκατομμυρίων λιρών κατά την ίδια περίοδο, μειώνοντας το κόστος για τους προμηθευτές και βοηθώντας τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα και στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η αργή πρόοδος προς τον στόχο, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος και τη δυσλειτουργία των μετρητών, είναι πιθανό να έχουν διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον αριθμό, σύμφωνα με πηγές.

Ένα από τα βασικά παράπονα που έγιναν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης ήταν η απόφαση να ανατεθεί η ευθύνη για την ανάπτυξη σε προμηθευτές ενέργειας. Σε άλλες χώρες, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών έχει γίνει από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων που λειτουργούν τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προμηθευτές άσκησαν πιέσεις για να πείσουν τους πελάτες τους να επιλέξουν μια εγκατάσταση έξυπνου μετρητή, με την πεποίθηση ότι αυτό θα μπορούσε να κλειδώσει την πίστη των πελατών.

Άλλα παράπονα

Ένα άλλο κοινό παράπονο επικεντρώνεται στην υποδομή τηλεπικοινωνιών που στηρίζει τους έξυπνους μετρητές. Οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές που εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2013, γνωστοί ως μετρητές SMETS-1, χρησιμοποιούσαν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για την αποστολή δεδομένων χρήσης στον προμηθευτή. Το σχέδιο ήταν τότε οι μετρητές δεύτερης γενιάς να χρησιμοποιούν ένα εξατομικευμένο ασφαλές έξυπνο δίκτυο δεδομένων που ονομάζεται DCC για την επικοινωνία.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο δίκτυο DCC στις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας σήμαιναν ότι εγκαταστάθηκαν πολύ περισσότεροι μετρητές SMETS-1 από ό,τι είχε προβλεφθεί ποτέ. Εκατομμύρια από αυτούς τους μετρητές έχουν γίνει από τότε «χαζοί» όταν τα νοικοκυριά άλλαξαν προμηθευτή ή ενώ περιμένουν τις αναβαθμίσεις για να ενταχθούν στο δίκτυο DCC.

Το κόστος του DCC έχει επίσης αυξηθεί. Το συνολικό κόστος του DCC μεταξύ 2013 και 2026 προβλέπεται να είναι 5,48 δισ. £, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Αυτό είναι 13% μεγαλύτερο από την ετήσια εκτίμηση του περασμένου έτους και υπερδιπλάσιο από το αρχικό προβλεπόμενο κόστος 1,95 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου, Ofgem.

Η εταιρεία Data Communications Company, η οποία διαχειρίζεται το DCC και ανήκει στην Capita, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των μετρητών που δεν λειτουργούν σε έξυπνη λειτουργία παραμένει απαράδεκτα υψηλός. Εργαζόμαστε επειγόντως με την Ofgem για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και αναμένουμε από τους προμηθευτές να τα επιλύσουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης