
Η άφθονη παροχή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Γαλλίας καθιστά τη χώρα ως το ιδανικό μέρος για κέντρα δεδομένων για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Montel.
Οι δηλώσεις Μακρόν
«Στη Γαλλία έχουμε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουμε είναι από τις λιγότερο ρυπογόνες και από τις πιο ευέλικτες στον κόσμο», δήλωσε ο Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση την παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι που ξεκινά τη Δευτέρα.
«Τη δεκαετία του 1960 οι προκάτοχοί μας επέλεξαν την πυρηνική ενέργεια και θα συνεχίσουμε αυτή τη στρατηγική με την επανέναρξη της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είχε επίσης αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είχε ένα «ασφαλές και σταθερό» δίκτυο.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε να ενισχύσει το ρόλο της Γαλλίας στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, υποσχόμενος ότι η χώρα είχε αρκετή καθαρή ισχύ για να διαθέσει για κέντρα δεδομένων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πέρσι η Γαλλία εξήγαγε περίπου 90 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, όσα καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Οι καθαρές εξαγωγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του TSO, οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας έφθασαν σε υψηλό 22 ετών το 2024, χάρη στην έντονη προσφορά πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση.
«Όταν δημιουργείς κέντρα δεδομένων στη Γαλλία, δεν είναι το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες… πάρα πολλά κέντρα δεδομένων λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Η Γαλλία θα προσελκύσει 109 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια τόσο από γαλλικές όσο και από ξένες πηγές, είπε ο πρόεδρος.
Η κυβέρνηση είχε εντοπίσει 35 νέες τοποθεσίες για την κατασκευή κέντρων δεδομένων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων στη Γαλλία, σύμφωνα με τοπικές αναφορές που ήρθαν στο φως την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Consultancy Icis προβλέπει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ η Σκανδιναβία και η Ιρλανδία θα μπορούσαν να δουν τα κέντρα δεδομένων να κορεστούν τη ζήτηση ενέργειας.
www.worldenergynews.gr