Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Πέμπτη 24 Ιουνίου : Γενέθλιον του Ιωάννη του Προδρόμου

Πέμπτη 24 Ιουνίου : Γενέθλιον του Ιωάννη του Προδρόμου
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου: Tι γιορτάζουμε σήμερα 24 Ιουνίου
Η Εορτή του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, είναι κοινή εορτή σε Ανατολή και Δύση, μας επιστρέφει πίσω στην ιστορία, την βιβλική ιστορία, που περιγράφει και την γέννηση του.

Η γενέθλιος ημέρα

Εδώ είναι το θαυμάσιο γεγονός στον Ιωάννη. Πολύ ωραία ο υμνογράφος επισημαίνει: «Η θεοσήμαντος φωνή, τού φωτός ο λύχνος, ο τού Κυρίου Πρόδρομος, ο χριστομαρτύρητος πρώτος τών Προφητών» Αναφερόμαστε για την γέννηση του και όχι για το κήρυγμα του, την δράση, τον διωγμό από τον Ηρώδη, το βάπτισμα, τον έλεγχο και το κήρυγμα της μετανοίας.

Αυτά είναι στοιχεία της ζωής του που αναφέρονται σε μεταγενέστερη φάση της ζωής του, που στόχευαν στον να προετοιμάσουν την δημόσια δράση του Χριστού.

Η Εκκλησία για τρία πρόσωπα επιτελεί γενέθλια, εορτή και πανήγυρη: του Χριστού, της Παναγίας και του Ιωάννου.

Η επί γης παρουσία των αποτελούν την ενεργό συμμετοχή στο έργο της Θείας οικονομίας. Για όλους τους άλλους Αγίους ή Εκκλησία μετέθεσε την γενέθλιο ημέρα, από την ημέρα της γέννησης τους, στην ημέρα του θανάτου τους ή της κοιμήσεως τους.

Έτσι για τους υπόλοιπους Αγίους τα γενέθλια είναι τα εξόδια.

Πολλά είναι τα θέματα που μπορεί κανείς να σχολιάσει στη σημερινή εορτή. Είναι εορτή χαράς.

Μια γέννηση ενός παιδιού φέρνει χαρά και ευτυχία στο σπίτι, πόσο μάλλον η γέννηση ενός προφήτη.

Θα σταθούμε σε δύο βασικά γνωρίσματα της εορτής: στην εγκυμοσύνη και στο σκίρτημα του βρέφους. Λεπτομέρειες που υπομνηματίζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, για κάποιους ίσως μπορεί να μην έχουν σημασία, αλλά για την Εκκλησία δείχνουν την μεγάλη αξία της ανθρώπινης ζωής, ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/to-genethlio-tou-agiou-ioanni-prodromou-ti-giortazoume-simera-24-iouniou/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης