Επικαιρότητα

ISN: Δωρεές 500 εκ ευρώ 4 χρόνια στην υγεία για την Ελλάδα - A.Δρακόπουλος: Μοιραζόμαστε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο για την Υγεία

ISN: Δωρεές 500 εκ ευρώ 4 χρόνια στην υγεία για την Ελλάδα - A.Δρακόπουλος: Μοιραζόμαστε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο για την Υγεία
Στην Ελλάδα επενδύουμε περίπου τα 2/3 από όσα έχουμε δώσει συνολικά, ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος

Στο κλείσιμο του «SNF Nostos Health 2022», που επί δύο ημέρες εστίασε με πολλές διαφορετικές συζητήσεις και δραστηριότητες στην πρόοδο της ιατρικής και την διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση την οποία διοργάνωσε το iMEdD, ακουμπώντας τόσο σε θέματα επικαιρότητας όσο και σε θέματα που αφορούν το μέλλον του ιδρύματος στην Ελλάδα και τον κόσμο.
«Με το Health Initiative φέρνουμε την επιστήμη πιο κοντά στην κοινωνία, bring science to society» σημείωσε ο κ. Δρακόπουλος, μιλώντας για την μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά το Ίδρυμα για την στήριξη της δημόσιας Υγείας, για την οποία όπως δήλωσε «ο κορωνοϊός ακόμα μια φορά έδειξε πόσο απαραίτητη είναι».

Το πρόγραμμα για την Υγεία ξεκίνησε με ένα πρώτο «πρότζεκτ που ήταν στα 300 εκατ. δολάρια με μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο του 2018 και έχουμε φτάσει τώρα σε ένα συνολικό κεφάλαιο 750 εκατ. δολαρίων το οποίο και πάλι περίπου κατά 2/3 επενδύεται στην Ελλάδα για την Ελλάδα. Μιλάμε για νοσοκομεία, για εκπαιδευτικά προγράμματα, για το τραύμα, για την πρόληψη λοιμώξεων, βοηθάμε το νοσηλευτικό προσωπικό» υπογράμμισε ο κ. Δρακόπουλος.

Επενδύσεις τα τελευταία 25 χρόνια

Για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις γύρω από την Υγεία, ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του εξηγώντας ωστόσο ότι και γι αυτούς τους λόγους διοργανώθηκε το «SNF Nostos Health 2022», λέγοντας «παρουσιάζουμε και μοιραζόμαστε. Είναι μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους ώστε να μάθουν». «Εμείς πάντα πιστεύουμε ότι το έργο μιλάει μόνο του. Πόσο θα συνεχίσουμε; Θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε, όσο έχουμε κουράγιο. Το κουράγιο θα το βρούμε.

Στην Ελλάδα επενδύουμε περίπου τα 2/3 από όσα έχουμε δώσει συνολικά, δηλαδή έχουμε προσφέρει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια από τα οποία περίπου 2 δισεκατ. και περισσότερα έχουν πάει στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενθαρρύνοντας όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί λεπτομερώς ποια έργα έχουν ενισχυθεί και πώς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος όπου θα βρει οποιαδήποτε πληροφορία «με κάθε λεπτομέρεια».

Γραφειοκρατία

Επισημαίνοντας ότι η γραφειοκρατία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρας μας αλλά ότι ταυτόχρονα «βελτιώνεται η κατάσταση», ο κ. Δρακόπουλος σχολίασε ότι «Έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες όλες οι κυβερνήσεις με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί. Είναι και πολύ δύσκολες οι εποχές. Μιλάμε για 10 χρόνια στα οποία η χώρα πέρασε κοινωνικοοικονομική κρίση, συνέχισε με τους πρόσφυγες, με τον κορονοϊό. Από την άλλη, για να κάνεις σωστές συνεργασίες πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχει επικοινωνία, γενικά νομίζω υπάρχει η θέληση αλλά δε φτάνει μόνο αυτό, χρειάζονται και τα έργα».

Ως παράδειγμα, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη στάση μετρό «Πού είναι το μετρό; Το μετρό έχει υπογραφεί από το 2009. Έχουν έρθει στο ΚΠΙΣΝ από το 2015-2016 περίπου 12 εκατ. άνθρωποι και δεν υπάρχει μετρό. Αυτό δεν είναι κριτική στην σημερινή κυβέρνηση αλλά σε κάθε κυβέρνηση. Φτιάχνουν στάση στο Κολωνάκι και εδώ που του ανήκει του κόσμου το Κέντρο Πολιτισμού, είναι δικό του το πάρκο, δεν μπορεί να έρθει. Και δεν είναι θέμα προσωπικό, το λέω σαν Έλληνας».

Ενέργεια και ανισότητες

Ως προς την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε ότι «είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» και ότι ως οργανισμός το ΙΣΝ δεν έχει το περιθώριο για ιδιαίτερες παρεμβάσεις. «Βαθαίνει το πρόβλημα των ανισοτήτων. Υπάρχουν τρομερές ανισότητες, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πλέον κανείς δεν μπορεί μόνος του να ανταπεξέλθει. Χρειάζονται συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου» κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος.
Ιδρύματος όπου θα βρει οποιαδήποτε πληροφορία «με κάθε λεπτομέρεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης