Επικαιρότητα

Societe Generale για Ελλάδα: Επενδυτική βαθμίδα αρχές 2023 - Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να «νικούν» τα ιταλικά

Societe Generale για Ελλάδα: Επενδυτική βαθμίδα αρχές 2023 - Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να «νικούν» τα ιταλικά
Κρας τεστ μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων επιχειρεί η γαλλική Societe Generale
Ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν η ελληνική οικονομία και ο εγχώριος τραπεζικός τομέας μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, που τους έπληξαν βάναυσα, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γαλλική τράπεζα Societe Generale.
 
Μάλιστα, αυτή η θετική δυναμική αναμένεται ότι θα συνεχιστεί με τη βοήθεια κεφαλαίων NGEU, εφόσον υποβοηθηθεί από δημοσιονομική εξυγίανση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι της Societe προβλέπουν τώρα ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ έως το 2026 ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.
Όσον αφορά το χρέος, οι πληρωμές τόκων εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα τύχουν σημαντικής αύξησης παρά τα αυξανόμενα επιτόκια, καθώς το γραφείο διαχείρισης χρέους αντιστάθμισε μέρος του επιτοκιακού κινδύνου μέσω παραγώγων προτού αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στα τέλη του 2021.
Επιπλέον, περίπου το 75% του συνολικού χρέους είναι με τη μορφή δανείων τα οποία τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος από τα ομόλογα.
Όπως υπενθυμίζει η γαλλική τράπεζα, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία βελτιώνονται, οι οίκοι αξιολόγησης από το 2016 αναβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα.
Η τρέχουσα αξιολόγηση BB+, με τις προοπτικές σταθερές, εκ μέρους της S&P απέχει μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα.
Μάλιστα, με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2017, ο αντίκτυπος στην αγορά μιας τέτοιας αναβάθμισης είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος όταν εκχωρηθεί η πρώτη αξιολόγηση «IG», ακόμη και αν η συμπερίληψη του δείκτη αναφοράς πραγματοποιηθεί μόνο μετά από μια δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει στην πρώτη αξιολόγηση αξιολόγησης της S&P το α’ εξάμηνο του 2023 έτους, το νωρίτερο.
Από την άλλη, ο περιορισμός των εταιρικών πιστωτικών περιθωρίων και το χαμηλότερο επασφάλιστρο ρευστότητας σε ομόλογα το επόμενο έτος αναμένεται να στηρίξουν την αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Το QT της ΕΚΤ το 2023 είναι πιθανό να ξεκινήσει μόνο με απόσβεση PSPP, γεγονός που δεν θα επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα, παρά μόνο τα γερμανικά και τα ιταλικά.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης