Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου: Αγία Βαρβάρα, η προστάτις του Πυροβολικού

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου: Αγία Βαρβάρα, η προστάτις του Πυροβολικού
Το όνομα της Αγίας αν και ήταν διαδεδομένο στην Δύση από την εποχή που εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, παρ’ όλ’ αυτά η ευλάβειά σ’ αυτήν εξαπλώθηκε αρκετά από το 1298 με το περίφημο βιβλίο του Jacobo da Voragine «Χρυσοί Θρύλοι»
Η Αγία Βαρβάρα γιορτάζει 4 Δεκεμβρίου, που είναι προστάτιδα του Πυροβολικού, αλλά και αυτών που πάσχουν από λοιμώδεις ασθένειες. Βοήθειά μας λοιπόν! Σήμερα αρχίζουν και τα «Νικολοβάρβαρα», οι τρεις γιορτές (Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Σαββα και Αγ. Νικολάου) με το ξεχωριστό λαογραφικό ενδιαφέρον

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη του Λιβάνου (σημερινό Μπάαλμπεκ) και ήταν κόρη του τοπάρχη Διόσκορου. Ο Διόσκορος, λέγεται ότι, επιθυμούσε να την κρατήσει ανύπαντρη γι’ αυτό τον λόγο έχτισε πύργο και την απομόνωσε. Στην απομόνωση του πύργου, η Βαρβάρα μελέτησε τις γραφές και έγινε χριστιανή. Όταν ο ειδωλολάτρης πατέρας της κατάλαβε την πίστη της, προσπάθησε να την σκοτώσει· εκείνη κατάφερε να διαφύγει στο βουνό και εκεί την εντόπισε ο ηγεμόνας Μαρκιανός και την φυλάκισε. Στη φυλακή η Βαρβάρα συναναστράφηκε με νεαρή χριστιανή, την Ιουλιανή, η οποία θέλησε να την ακολουθήσει στην επιλογή της να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού. Την Ιουλιανή αποκεφάλισε ο δήμιος, την Βαρβάρα ο ίδιος ο πατέρας της.

Το όνομα της Αγίας αν και ήταν διαδεδομένο στην Δύση από την εποχή που εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, παρ’ όλ’ αυτά η ευλάβειά σ’ αυτήν εξαπλώθηκε αρκετά από το 1298 με το περίφημο βιβλίο του Jacobo da Voragine «Χρυσοί Θρύλοι». Στην Τέχνη της Δύσης η Αγία Βαρβάρα αναπαρίσταται ντυμένη με βασιλικά ενδύματα ή τέτοια που να μαρτυρούν την ευγενική καταγωγή της. Στην Βυζαντινή αγιογραφία, η Αγία απεικονίζεται συνήθως ντυμένη με ρούχα αρχοντικά, κρατώντας σταυρό και φοίνικα και φορώντας βασιλικό διάδημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agia-varvara-i-giortes-ta-nikolovarvara-ke-i-laikes-paradosis-stin-ellada/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης