Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

ΚΑΠΕ: Απλούστευση στην εξοικονόμηση ενέργειας με το streamSave

ΚΑΠΕ: Απλούστευση στην εξοικονόμηση ενέργειας με το streamSave
Οι 12 εταίροι του έργου θα υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου streamSAVE Streamlining Energy Savings Calculations, όπου συμμετέχει το ΚΑΠΕ είναι η  τυποποίηση και απλούστευση των μεθοδολογιών για την ποσοτικοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας από μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Ειδικότερα, οι 12 εταίροι του έργου, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, θα υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, διευκολύνοντας τόσο την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, όσο και τη συμμόρφωση των αρμόδιων αρχών με το προβλεπόμενο πλαίσιο για τον υπολογισμό της εξοικονομηθείσας ενέργειας.

Ειδικότερα, το streamSAVE επιδιώκει:  

Την ανάπτυξη και τυποποίηση μεθοδολογιών για την ποσοτικοποίηση της εξοικονομηθείσας ενέργειας για επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας. Η διαδραστική καθοδήγηση από την πλατφόρμα streamSAVE, που θα αναπτυχθεί κατά την υλοποίηση του έργου, αναμένεται να συντελέσει στην ευρεία διάδοση των μεθοδολογικών προσεγγίσεων.

Την ανάπτυξη ικανοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της διοργάνωσης δομημένων διαλόγων μεταξύ ομοτίμων (peer-to-peer dialogues). Συμπληρωτικά, η πλατφόρμα streamSAVE θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνο-οικονομικών δεδομένων για τις επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας.

Τη διάδοση των παραγόμενων αποτελεσμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη, συντρέχοντας έτσι τις προσπάθειές τους να παρακολουθούν την επιτευχθείσα εξοικονόμηση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. 

Οι επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας για την πρώτη φάση του έργου αφορούν στην αξιοποίηση τεχνολογιών ανάκτησης θερμότητας, στην ηλεκτροκίνηση ιδιωτικών και δημόσιων οχημάτων, στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (BEMS) και συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου (BACS), και στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών εφαρμογών εμπορικής και βιομηχανικής ψύξης. Το έργο θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2023, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολυετούς προγράμματος για την Έρευνα «Ορίζοντας 2020» και συντονίζεται από το Βελγικό ερευνητικό κέντρο VITO/EnergyVille. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης