Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Έως 700 ευρώ η επιδότηση για την αντικατάσταση των ηλ. συσκευών - Η διαδικασία

Έως 700 ευρώ η επιδότηση για την αντικατάσταση των ηλ. συσκευών - Η διαδικασία
Το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 40%, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ στους ετήσιους λογαριασμούς

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σήμερα το πρωί (20/6). Τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, παρουσίασαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης καί η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού». Θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.Το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 40%, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ στους ετήσιους λογαριασμούς.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους.
Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».

77_5.JPG

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από εισόδημα, ενώ θα γίνονται δεκτές κύριες και μη κύριες κατοικίες». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι θα μοριοδοτηθούν επιπλέον τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία.«Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος» είπε ο υπουργός.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους.
Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά» συμπλήρωσε.

0_15.JPG


Το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ

Κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, το Πρόγραμμα Αντικατάστασης και Ενεργειακής Αναβάθμισης Ηλεκτρικών Συσκευών «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας.

Από αύριο ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» ώστε τα Ελληνικά νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Με το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% - την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Χρειάζεται η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας.

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να προχωρήσουν και αυτοί στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και ποιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το νέο «Εξοικονομώ» και τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε, τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου χτίζουμε ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, που θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, θα παρουσιάσουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν για να γίνει το πρόγραμμα αυτό πραγματικότητα. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και όλους όσοι εργάστηκαν για τον ίδιο σημαντικό σκοπό».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Αρχικά να σημειώσω ότι η σημερινή εξαιρετικά σημαντική δράση χρηματοδοτείται με πόρους από το υπάρχον ΕΣΠΑ.

Εναρμονιζόμενοι με τους νέους στόχους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να διαθέσουμε το 27% των συνολικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας  τις επιταγές για διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διοχετεύουμε σημαντικό μερίδιο των πόρων της τάξης των 3,6 δις € στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, στα πλαίσια του οποίου ανήκει και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Έτσι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 γίνεται αρωγός στην ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε μια ευρωπαϊκή χώρα πιο πράσινη αλλά και σε πιο φιλική για τους πολίτες της».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Λίγες μέρες μετά την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, η σκυτάλη περνά στα νοικοκυριά.

Ρίχνουμε σήμερα ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του ενεργειακού κόστους που έχει μάλιστα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», Π/Υ 150 εκατ.€ από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχορηγεί νοικοκυριά. Όχι επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Εδώ να πούμε ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

Δηλ. αύριο 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2

22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234

23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456

24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678

25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. 

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή. 

Με άλλα λόγια δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία.

Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Έχουμε 4 εισοδηματικές κατηγορίες.

  • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
  • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Επιδοτούμε τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή.

Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας  για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340€.

Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία:

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Τονίζω ότι το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια.

Τα κριτήρια είναι:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
  • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι .

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Τέλος, τονίζεται ότι το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της.

Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη).

Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο.

Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Ο έμπορος θα πρέπει στη συνέχεια  να την καταχωρήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και εκείνη τη στιγμή θα λάβει ο πολίτης sms ώστε να επιβεβαιώνεται η καταχώρηση.

Αυτή είναι η διαδικασία.

Με την προώθηση των παλιών συσκευών προς ανακύκλωση, μέσω ειδικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, αυτές αποσύρονται οριστικά με τον καλύτερο τρόπο από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος που ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή» έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στον πολίτη.

Έχει υψηλές επιδοτήσεις και διπλό όφελος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, όπως εξήγησε και ο κ. Υπουργός.

Για αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Το Help Desk θα είναι διαθέσιμο για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων προς τους ενδιαφερόμενους καθόλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης