Εξοικονόμηση

Ά.Σκέρτσος (Υπουργός Επικρατείας): Αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Ά.Σκέρτσος (Υπουργός Επικρατείας): Αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω
«Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να τα ανοίξουν» εξήγησε ο Υπουργός
Αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω, που αφορά κυρίως σε κλειστά ακίνητα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας  Άκης Σκέρτσος κατά την συζήτηση με την Δίκα Αγαπητίδου, Founder & Director, JLL – Athens Economics και τον Ιωάννη Ξανθόπουλου, Chair, RICS Greece, στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών.

Μιλώντας στο πάνελ που συντόνισε ο Δημήτρης Δημητρίου, Architect | Vice President, ACCI, ο Υπουργός Επικρατείας είπε πως τα τρια τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πάρει μπρος, με τη βοήθεια και των μέτρων της κυβέρνησης, όμως η ανάκαμψη δεν έχει καλύψει ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κρίση.

«Υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών. «Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να τα ανοίξουν» εξήγησε ο Υπουργός.

Πέρα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω, η πολυεπίπεδη στρατηγικη της κυβέρνησης για την προσιτή κατοικία περιλαμβάνει επίσης και την κοινωνική αντιπαροχή, με στόχο μια ολιστική αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας που κατέχουν δήμοι, υπουργεία και άλλοι οργανισμοί. “Το εργαλείο πιστευω θα δουλεψει σε βάθος χρόνου και θα δώσει προσιτές κατοικίες. Με την κοινωνική αντιπαροχή δημιουργουμε μια νέα αγορά. Καλούμε ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θέλω όμως να πω πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ερημώσει» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Από τη δική της πλευρά η κυρία Δίκα Αγαπητίδου ανέλυσε τους λόγους που η ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει πιο υψηλή από την προσφορά, ενώ έφερε και παραδείγματα από τις ΗΠΑ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το ζήτημα της προσιτής κατοικίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στην ισορροπία ζήτησης-προσφοράς παίζουν ρόλο και δημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς πλέον έχουμε μικρότερα νοικοκυριά σε μέλη και αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, ενώ στην χαμηλή προσφορά συμβάλλουν και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Περιγράφοντας την εμπειρία της από τις ΗΠΑ είπε ότι σε ορισμένες πολιτείες βάζουν πλαφόν στο ενοίκιο, κάτι που έχει τα υπερ και τα κατά. «Αν δεν κάνω λάθος μόνο το 30% των νέων έχει πρόσβαση σε δανεισμό για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Η αντιπαροχή είναι εκπληκτικό εύρημα απλά κάποια στιγμή στην πορεία ξεχείλωσε. Δεν φταίει η αντιπαροχή για το τελικό αποτέλεσμα και τα παρατράγουδα. Το αναφέρω σε γνωστούς μου από την Ευρώπη και μένουν έκπληκτοι με το μέτρο» προσέθεσε η κυρία Αγαπητίδου.

Στη δική του τοποθέτηση ο Ιωάννης Ξανθόπουλος, υποστήριξε πως οι κινήσεις για προσιτή κατοικία πρέπει να περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες α)διαρθρωτικά μέτρα στην πλευρά της ζήτησης, β)δημόσιες επενδύσεις στο χώρο, γ) και ένας υβριδικός τρόπος να χρησιμοποιούνται κρατικά εργαλεία όπως η φορολογία και η ενίσχυση της ιδιωτικής παραγωγής κατοικίας.

Όσον αφορά στην κοινωνική αντιπαροχή τόνισε ότι αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι, πρέπει όμως ο ιδιωτικός τομέας να έχει έναν αξιόπιστο και άρτιο συνομιλητή απέναντι του. “Ειδικά στην Αττική έχουμε έλλειψη γης. Την έχουμε οικοδομήση σχεδόν όλη. Η επόμενη μέρα είναι να δημιουργήσουμε γη. Οπως έγινε στο Ελληνικό. Ένα σημαντικό σημείο της προσιτής κατοικίας είναι η ενέργεια. Πρέπει να πάμε σε καινούργιο στοκ για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» επισήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης