Εξοικονόμηση

Καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά η ΡΑΕ - Εργαλείο για την κατανάλωση των ενεργοβόρων συσκευών

Καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά η ΡΑΕ - Εργαλείο για την κατανάλωση των ενεργοβόρων συσκευών

Οι καταναλωτές θα μπορούν μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ να υπολογίζουν το κόστος της κάθε ενεργειακής του συσκευής ανά μήνα , βάση κάποιων τυπικών τιμών κατανάλωσης- κόστους

 

Καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ, σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Η αρμόδια Αρχή μετά από επεξεργασία σειράς στοιχείων και πολύ προσωπική δουλειά του ίδιου του προέδρου αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα έχει ετοιμάσει και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο ένα εργαλείο υπολογισμού του κόστους κατανάλωσης ενεργοβόρων συσκευών σε μηνιαία βάση, χρήσιμο καθώς οι τιμές οι ενέργειας πήραν ξανά την ανηφόρα στην χονδρεμπορική αγορά με το πρώτο κύμα πτώσης της θερμοκρασίας.

Η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται για σήμερα στην Ελλάδα στα 377 ευρώ/μεγαβατώρα ακολουθώντας μια ανάλογη ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η υψηλή ζήτηση έχει οδηγήσει εκ νέου τις τιμές κοντά στα 400 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν πιθανότατα από αύριο, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ να υπολογίζουν το κόστος της κάθε ενεργειακής του συσκευής ανά μήνα , βάση κάποιων τυπικών τιμών κατανάλωσης- κόστους. Στη διάθεση των καταναλωτών θα υπάρχει και ένα ολιγόλεπτο βίντεο με συμβουλές εξοικονόμησης, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΡΑΕ με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Μειώνεται η κατανάλωση

Η καμπάνια εξοικονόμησης της ΡΑΕ έρχεται να ενισχύσει αυτή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τρέχει ήδη, παρέχοντας στον καταναλωτή επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση των ενεργοβόρων συσκευών. Μπαίνοντας στο site και λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές τιμές κατανάλωσης ενέργειας κάθε συσκευής ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας τους θα μπορεί να υπολογίσει το μηνιαίο κόστος ανά συσκευή και να διαχειριστεί τη χρήση της ώστε να μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

Η καμπάνια αναμένεται να βρει πρόσφορο έδαφος αφού τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αρχίσει να μειώνουν την κατανάλωσή τους για να αποφύγουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ενέργειας υποχώρησε τον Οκτώβριο -για τέταρτο συνεχή μήνα- κατά 9,52% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια υποχώρησης της ζήτησης κατά 3,27 % τον Σεπτέμβριο κατά 13,17% τον Αύγουστο και κατά 11,78% τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο, η μείωση ξεπερνά τις 300 GWh, καθώς από 3.971 GWh πέρυσι, φέτος η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 3.604 GWh. Η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από το δίκτυο διανομής με το οποίο είναι συνδεδεμένο νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οποία κινήθηκε στο -8,7%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης