Τελευταία Νέα
Αφιερώματα Φυσικό Αέριο

Tο επόμενο φθινόπωρο τα έργα για το πρώτο «κύμα» γεωγραφικής επέκτασης του φυσικού αερίου

tags :
Tο επόμενο φθινόπωρο τα έργα για το πρώτο «κύμα» γεωγραφικής επέκτασης του φυσικού αερίου

Άμεσα «στον αέρα» από τη ΔΕΔΑ η δημοπράτηση των δικτύων στις 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κύρια φάση της θα μπει σε λίγους μήνες η προετοιμασία «άφιξης» του φυσικού αερίου σε νέες γεωγραφικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς η ΔΕΔΑ προγραμματίζει στις αρχές του 2020 τη δημοπράτηση της κατασκευής των δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, έως το καλοκαίρι θα έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι, ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η υλοποίηση των υποδομών που θα δώσουν πρόσβαση σε 18 πόλεις των τριών Περιφερειών.
Στο πλαίσιο αυτού του πρώτου «κύματος» γεωγραφικής επέκτασης των δικτύων διανομής, η ΔΕΔΑ έχει προκηρύξει από τον Αύγουστο διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, δηλαδή σταθμών διανομής M/R – D/R 19/4, σταθμών μέτρησης και ρύθμισης για την τροφοδότηση μεγάλων καταναλωτών (MRS), «έξυπνων» μετρητών G4 – G25 και μετρητών G40.
Επομένως, με τη δρομολόγηση και του κατασκευαστικού σκέλους των έργων, μέσα σε μία 5ετία τα νέα δίκτυα διανομής θα καλύπτουν το 100% και των 18 πόλεων.

«Εικονικοί αγωγοί» για τις απομακρυσμένες από το ΕΣΦΑ πόλεις

Ο προϋπολογισμός των έργων στις τρεις Περιφέρειες ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου, με σκοπό την κατασκευή 1.130 χιλιομέτρων δικτύου και την υλοποίηση 30.800 συνδέσεων.
Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι Θήβα - Άμφισσα, Λαμία - Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα (στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), σε Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς - Σέρρες (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ορεστιάδα (στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).
Στις περισσότερες πόλεις, τα δίκτυα θα συνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς (ΕΣΦΑ) του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο και θα γίνεται η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Ωστόσο, στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα, η σύνδεση με το εθνικό σύστημα δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, λόγω της απόστασης των πόλεων από αυτό.
Έτσι, για τα συγκεκριμένα αστικά κέντρα προκρίθηκε η λύση του «εικονικού αγωγού», δηλαδή τα δίκτυα θα είναι αυτόνομα και θα ανεφοδιάζονται με καύσιμο μέσω φορτίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που θα μεταφέρεται οδικώς.  

Οι επόμενες επεκτάσεις

Το δεύτερο «κύμα» επέκτασης του φυσικού αερίου περιλαμβάνει τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.
Ο χρόνος έναρξης των διαδικασιών για κάθε μία από αυτές θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πότε η Διαχειριστική της Αρχή θα εντάξει χρηματοδοτικά τα έργα δημιουργίας δικτύων αερίου στα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Την ίδια στιγμή, ενόψει της απολιγνιτοποίησης η ΔΕΔΑ σχεδιάζει την «άφιξη» του φυσικού αερίου στους ενεργειακούς Δήμους της Δυτ. Μακεδονίας (Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας). Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω του αγωγού ΤΑΡ, καθώς ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει στο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2020-2029, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, την απαιτούμενη «έξοδο» (μετρητικό-ρυθμιστικό σταθμό) στον Περδίκκα Κοζάνης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης