Φυσικό Αέριο

Ολοκληρώθηκε το ρυθμιστικό καθεστώς για το FSRU της Αλεξανδρούπολης - Σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ

Ολοκληρώθηκε το ρυθμιστικό καθεστώς για το FSRU της Αλεξανδρούπολης - Σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ
Αυτό που απομένει είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρείες που προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας

H τελική απόφαση της ΡΑΕ για εξαίρεση του LNG της Αλεξανδρούπολης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται το απαραίτητο έδαφος για τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο το προσεχές διάστημα.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αφορούσε ένα ανοιχτό μέτωπο η προκαταρκτική απόφαση της ΡΑΕ για την εξαίρεση του FSRU από την υποχρέωση πρόσβασης σε τρίτους.


Οι αποφάσεις της ΡΑΕ

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ πήρε την απόφαση για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 1333/2020 απόφασης σε συμμόρφωση με την υπό στοιχεία [C(2020) 8377 final] απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 36 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ

Την έκδοση τελικής απόφασης για τη χορήγηση εξαίρεσης στην εταιρεία με την επωνυμία GASTRADE Α.Ε. από τις διατάξεις των άρθρων 32 και 41(6), (8) και (10) της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ για το έργο «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης»

Την κοινοποίηση της παρούσας αμελλητί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοποίηση της παρούσας στη Ρυθμιστική Αρχή της Βουλγαρίας.

Αυτό που απομένει είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρείες που προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας


Για το έργο

Το FSRU προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας. Θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα.

Οι ποσότητες LNG θα μπορούν να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει μία παράκτια υποδομή υγροποίησης φυσικού αερίου. Επομένως, το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των οδεύσεων και την πηγών προμήθειας καυσίμου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης