Φυσικό Αέριο

Υπό την «σκιά» σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εταιρείες που βοηθούν στην κατασκευή του Nord Stream 2

Υπό την «σκιά» σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εταιρείες που βοηθούν στην κατασκευή του Nord Stream 2
Επικεφαλής του έργου είναι η Gazprom και στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι δυτικοί εταίροι
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπες με σοβαρές κυρώσεις θα τεθούν όσες ευρωπαϊκές εταιρείες εκδηλώσουν πρόθεση βοήθειας για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. 

Η απερχόμενη κυβέρνηση Τrump ήδη ετοιμάζει δέσμη μέτρων κατά του project. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις εταιρείες για τον κίνδυνο και να τους παροτρύνουμε να αποσυρθούν προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε μια πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τι ετοιμάζεται

Ο αγωγός Nord Stream 2, προϋπολογισμού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ρωσίας στην Ευρώπη, προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. 

Το αργότερο έως την Παρασκευή (15/1) το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εκδώσει έκθεση για εταιρείες που πιστεύει ότι βοηθούν τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας.

Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην έκθεση περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που παρέχουν ασφάλιση, βοηθώντας στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού ή πιστοποιούν τον κατασκευαστικό εξοπλισμό του έργου, ανέφερε η πηγή.

67.JPG


Οι αντιθέσεις

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ δεν συναινούν στο έργο, τονίζοντας ότι αυξάνει οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης ωθήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, ένα καύσιμο που ανταγωνίζεται το αέριο αγωγού από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο υποστηρίζει την εμπορική λειτουργία του έργου με σύμμαχο την χώρα της Γερμανίας. Επικεφαλής του έργου είναι η Gazprom και στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι δυτικοί εταίροι όπως: η Uniper, η Wintershall Dea της BASF, η Shell, η OMV και η Engie.

Tέλος, με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο του φυσικού αερίου που μεταφέρει από τη  Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας χώρες όπως η Ουκρανία που στο παρελθόν είχε τεταμένες σχέσεις με τον υπ’ αριθμόν ένα μέτοχο του έργου, τη ρωσική Gazprom. Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρόοδος στη σύνδεση αυτή της Ρωσίας με τη Γερμανία αποτελεί προσωπική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου, της Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης