Φυσικό Αέριο

Σχέδιο της Tellurian για την κατασκευή σταθμού LNG στις ΗΠΑ

Σχέδιο της Tellurian για την κατασκευή σταθμού LNG στις ΗΠΑ
Η πρώτη φάση του Driftwood πρόκειται να λειτουργήσει το 2025 και θα παράγει περίπου 16,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως LNG

Μεγαλεπήβολα σχέδια θέτει για το τρέχον έτος η Tellurian, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνιδρυτή και εκτελεστικού πρόεδρου της, Charif Souki, εξετάζεται η κατασκευή έργου αξίας 16,8 δισ. δολ. στην Λουιζιάνα για την εξαγωγή ποσοτήτων LNG.

«Ευελπιστώ ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευαστική διαδικασία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιπλέον χωρητικότητα υγροποίησης και είμαστε πιθανώς το έργο που είναι πιο κοντά στην έναρξη της κατασκευής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη φάση του Driftwood πρόκειται να λειτουργήσει το 2025 και θα παράγει περίπου 16,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως LNG, που ισοδυναμεί με περίπου 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως φυσικού αερίου. Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αερίου είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά σε ημερήσια βάση.


Αύξηση της ζήτησης

Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αν σε αυτό προστεθούν και οι επιλογές που ακολουθούν Κίνα και Ινδία για την σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς άνθρακα, γίνεται αντιληπτή αυτού του είδους η στροφή.

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι τιμές για τα καύσιμα όσο και τα έξοδα αποστολής έχουν αυξηθεί λόγω του ψυχρού καιρού στην Ασία και των αποστολών συμφόρησης στο κανάλι του Παναμά.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, πολυάριθμα έργα που προορίζονται στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Driftwood, καθυστέρησαν επειδή οι πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των έργων καθώς μειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σε αυτό βέβαια, καταλυτικός παράγοντας ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, που έριξε στην κυριολεξία τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία κάτω από τα 2 δολ/mmBtu, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 24 χρόνια.

«Η παγκόσμια ζήτηση LNG βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση κατά περίπου 200 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα επτά χρόνια. Το 2020, η παγκόσμια ζήτηση ΥΦΑ έφτασε σε ρεκόρ ύψους 360 εκατομμυρίων τόνων» πρόσθεσε ο Souki.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης