Φυσικό Αέριο

Nord Stream 2: Στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προσδοκά η Γερμανία για συζητήσεις

Nord Stream 2: Στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προσδοκά η Γερμανία για συζητήσεις
Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ δεν συναινούν στο έργο, τονίζοντας ότι αυξάνει οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία προσδοκά σε νέες συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο θέμα με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όταν προσεχώς αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σήμερα.

Ο αγωγός Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει γίνει σημείο διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Παράλληλα, ο Maas χαιρέτισε το γεγονός ότι οι τελευταίες αποφάσεις κυρώσεων των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο προέβλεπαν κυβερνητικές διαβουλεύσεις πριν από την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Οι αντιθέσεις

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ δεν συναινούν στο έργο, τονίζοντας ότι αυξάνει οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης ωθήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, ένα καύσιμο που ανταγωνίζεται το αέριο αγωγού από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο υποστηρίζει την εμπορική λειτουργία του έργου με σύμμαχο την χώρα της Γερμανίας. Επικεφαλής του έργου είναι η Gazprom και στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι δυτικοί εταίροι όπως: η Uniper, η Wintershall Dea της BASF, η Shell, η OMV και η Engie.

Tέλος, με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο του φυσικού αερίου που μεταφέρει από τη  Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας χώρες όπως η Ουκρανία που στο παρελθόν είχε τεταμένες σχέσεις με τον υπ’ αριθμόν ένα μέτοχο του έργου, τη ρωσική Gazprom. Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρόοδος στη σύνδεση αυτή της Ρωσίας με τη Γερμανία αποτελεί προσωπική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου, της Gazprom.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης