Φυσικό Αέριο

Άδεια για την κατασκευή του αγωγού Nord-Stream-2 στην γερμανική ΑΟΖ - Τι προτείνει ο Ν.Μπερνς

Άδεια για την κατασκευή του αγωγού Nord-Stream-2 στην γερμανική ΑΟΖ - Τι προτείνει ο Ν.Μπερνς

 Η Nord Stream 2 AG μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες που αφορούν στην τοποθέτηση σωλήνων του αγωγού στην γερμανική ΑΟΖ μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή υπηρεσία θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και υδρογραφίας BSH (Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie) της Γερμανίας έδωσε την άδεια για την κατασκευή του αγωγού Nord-Stream-2 στα ύδατα της γερμανικής ΑΟΖ έως τα τέλη Μαΐου, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες που αφορούν όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην τοποθέτηση σωλήνων του αγωγού στην γερμανική ΑΟΖ σε ένα οικόπεδό της μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων.

Η νέα άδεια ήταν απαραίτητη μετά την απόφαση που πήρε η ελβετική εταιρεία Allseas τον Δεκέμβριο του 2019 να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού εξαιτίας των πιθανών αμερικανικών κυρώσεων. Στα πλοία της είχε δοθεί άδεια για κατασκευαστικές εργασίες κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG μετά την αποχώρηση της ελβετικής εταιρείας αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει άλλου τύπου πλοία τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών.

Επί του παρόντος έχουν κατασκευασθεί περισσότερα από 2.300 χιλιόμετρα του αγωγού Nord Stream-2, από τα 2.460 που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή το 94% του αγωγού.
Εκτός από τα περίπου 30 χιλιόμετρα που θα πρέπει να κατασκευασθούν στα ύδατα της γερμανικής ΑΟΖ, απομένουν ακόμη να κατασκευασθούν 120 χιλιόμετρα στα ύδατα της ΑΟΖ της Δανίας.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος συμβούλευε τον Μπάιντεν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πρότεινε να ανασταλεί η κατασκευή του αγωγού Nord Stream -2 αλλά και η ισχύς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του αγωγού με στόχο να διευθετηθούν οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και ΕΕ στο ζήτημα αυτό.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναστείλουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream -2 και οι Αμερικανοί την ισχύ των κυρώσεων», δηλώνει ο Μπερνς στην γερμανική οικονομική εφημερίδα, καθώς κατά την άποψή του «αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην νέα αμερικανική κυβέρνηση να συνομιλήσει εμπιστευτικά και ήρεμα με την γερμανική κυβέρνηση και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο έργο της κατασκευής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης