Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oλο το σχέδιο για την εισαγωγή του "νέου" ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο - Μία μετοχή για κάθε μία που διαθέτουν θα λάβουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ

Oλο το σχέδιο για την εισαγωγή του
Τέλη Απριλίου η εισαγωγή - Η διάρθρωση της Ενεργειακής Συμμετοχών - Στα 2,48 ευρώ η νέα ονομαστική αξία της ΔΕΗ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Στις 7 Απριλίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση της νέας εταιρίας που θα ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου, ώστε αυτό να υποβληθεί στο Χρηματιστήριο έως το τέλος Απριλίου.

Με την ολοκλήρωση της περίπλοκης διαδικασίας το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ σπάει στα τρία και το 24% θα περάσει στον έλεγχο της κινεζικής State Grid έναντι τιμήματος 320 εκατ ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο θα κρατήσει άλλο ένα 25% ενώ το υπόλοιπο 51% θα εισφερθεί στην Ενεργειακή Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν οι σημερινοί μέτοχοι  της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο με 51,12% (μαζί με το 17%του ΤΑΙΠΕΔ) και οι υπόλοιποι μέτοχοι.
Με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο το 51,07% του ΑΔΜΗΕ (25%+26,07%).
Πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της εισόδου στο ΧΑ γίνεται προκειμένου να αποζημιωθούν σε είδος οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ για την απώλεια του περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης που περνάει στον έλεγχο του δημοσίου.
Έτσι  οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν τόσες μετοχές του νέου ΑΔΜΗΕ  όσες κατέχουν στη ΔΕΗ, δηλαδή για κάθε μια που διαθέτουν θα πάρουν μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ.
Στο χρηματιστηριακό προβλέπεται να εισαχθεί  η Ενεργειακή Συμμετοχών με μετοχικό κεφάλαιο 491,84 εκατ ευρώ διαιρούμενο σε 232 εκατ. μετοχές όσες ακριβώς διαθέτει τώρα η ΔΕΗ,  ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ η μία
Αυτό προκύπτει από την έκθεση αποτίμησης της Deloite για το 51% του ΑΔΜΗΕ που θα εισφερθεί από τη ΔΕΗ στην Ενεργειακή Συμμετοχών.
Με την εισφορά αυτή θα αποκοπούν από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ τα 491,8 εκατ ευρώ καθώς η εταιρία θα μοιράσει ίσης ονομαστικής αξίας μετοχές του ΑΔΜΗΕ προς όλους τους μετόχους της που θα είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της Ενεργειακής Συμμετοχών.
Έτσι η σημερινή ονομαστική αξία της μετοχής της ΔΕΗ θα μειωθεί από τα 4,60 στα 2,48 ευρώ
Με την εισαγωγή της Ενεργειακής συμμετοχών στο Χρηματιστήριο οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα έχουν μια μετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και άλλη μια  της νέας εισηγμένης που θα ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Η δαιδαλώδης αυτή πρακτική επιλέχτηκε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ όπως το Silchester Fund που ελέγχει το 13,8%, η Fidelity με ποσοστό 3% και τα ασφαλιστικά ταμεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης