Ναυτιλία

Στα 4.585 πλοία ο ελληνόκτητος στόλος - Μόνο τα 759 υψώνουν ελληνική σημαία

tags :
Στα 4.585 πλοία ο ελληνόκτητος στόλος - Μόνο τα 759 υψώνουν ελληνική σημαία
Ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 27,76% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 21,53% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ξηρών χύδην φορτίων και το 15,94% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου
«H ναυτιλία των Ελλήνων πρέπει να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική για να μπορέσει να μεγιστοποιήσει τα συνακόλουθα οφέλη, οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής φύσης για τη χώρα, αλλά και για την ΕΕ, ιδιαίτερα έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης», τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Ένωσης για την ελληνόκτητο ναυτιλία.
Ο κ. Βενιάμης αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ  ότι η ναυτιλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αναταράξεις μιας κάκιστης ναυλαγοράς λόγω της συνεχιζόμενης υπερπροσφοράς χωρητικότητας και της επακόλουθης ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι μήνες του 2017 δείχνουν σημάδια μικρής ανάκαμψης που συνηγορούνται από τις διαλύσεις πλοίων και τις αναπροσαρμογές στα προγράμματα ναυπηγήσεων.
Προσθέτει επίσης ότι η διαιώνιση της εκκρεμούς διερεύνησης από τις υπηρεσίες της γενικής διευθύνσεως Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την ελληνική ναυτιλία που εκπροσωπεί το 50% του κοινοτικού στόλου, δημιουργεί αβεβαιότητα και θέτει σε κίνδυνο τη μισή ναυτιλία της Ευρώπης, αλλά και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης εταιρειών σε φιλόξενες ναυτιλιακές χώρες εκτός Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΕ, παρά τη συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας, η ανάπτυξη του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου το 2016 ήταν περίπου 2,6%.
Η αύξηση του παγκόσμιου στόλου εκτιμάται σε 3% περίπου, παρουσιάζοντας το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξής του από το 2003, με σταθερή δραστηριότητα στη διάλυση πλοίων - ειδικά για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μέσο όρο ηλικίας διάλυσης τα 18 χρόνια - που αντιστάθμισε τις παραδόσεις νεότευκτων πλοίων.
Με τα έσοδα των πλοίων να βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο του ναυτιλιακού κύκλου για τους περισσότερους τομείς της ναυτιλίας, οι παραγγελίες νέων πλοίων σχεδόν έπαυσαν.
Το 2016 σηματοδότησε συνολική πτώση της τάξης του 71% στις παραγγελίες νέων πλοίων, οι οποίες βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων, τόσο αριθμητικώς όσο και από άποψη χωρητικότητας, με εξαίρεση τις παραγγελίες κρουαζιεροπλοίων και επιβατηγών πλοίων.
Σε αντίθεση, οι πλοιοκτήτες έδειξαν ενδιαφέρον για την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, σε τομείς όπου η ναυλαγορά βρισκόταν στο κατώτερό της σημείο, όπως η αγορά πλοίων ξηρού χύδην φορτίου, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 24% της δραστηριότητας στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.

Έσοδα

Καταστροφικές συνέπειες στο ισοζύγιο πληρωμών και ιδιαίτερα για τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτιλία είχαν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ήταν 3,60 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μείωση 42,42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 που ήταν 6,42 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο στόλος της ελληνόκτητης ναυτιλίας ανέρχεται σε 4.585 πλοία (πλοία άνω των1.000 gt), χωρητικότητας 342,75 εκατομμυρίων τόνων deadweight (dwt) - αύξηση περίπου 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - που αντιπροσωπεύει το 19,19% του παγκόσμιου στόλου σε dwt και το 48,29% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Το 2016 η ελληνική σημαία αριθμούσε 759 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 42,38 εκατομμυρίων gt .
Η ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση διεθνώς και τη δεύτερη στην ΕΕ (σε dwt).
Ειδικότερα, ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 27,76% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 21,53% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ξηρών χύδην φορτίων και το 15,94% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.
Παρά τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης και τη χαμηλή ναυλαγορά, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 288 πλοία (άνω των 1.000 gt).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης