Διεθνή

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον α΄ γύρο προσφορών για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον α΄ γύρο προσφορών για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Η χώρα ελπίζει να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες ενέργειας στις έρευνες αποθεμάτων στη Μεσόγειο
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον α΄ γύρο προσφορών για τις έρευνες νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε 24 υπεράκτια οικόπεδα στην ΑΟΖ του, ο οποίος ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017.
Η χώρα φιλοδοξεί να έλξει μεγάλες εταιρείες ενέργειας στις έρευνες αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο 4 χρόνια από την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε υπεράκτιες περιοχές της χώρας.
Το 2013 η χώρα υιοθέτησε μια πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου, που επιτρέπει την εξαγωγή του 50% έως και 100% του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με το Ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων.
Κάθε ένα από τα «οικόπεδα» είναι μέχρι 400 τετραγωνικά χλμ. και η κυβέρνηση ελπίζει να ανακαλυφθούν μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου, συγκρίσιμες σε μέγεθος με τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ».
Το βάθος του νερού στα προσφερόμενα «οικόπεδα» κυμαίνεται μεταξύ 800 έως 1.800 μέτρων.
Το κοίτασμα «Λεβιάθαν» που ανακαλύφθηκε το 2009 και το κοίτασμα «Ταμάρ» που ανακαλύφθηκε το 2010, περιέχουν κατ’ εκτίμηση 500 και 282 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αντίστοιχα.
Η άντληση από το «Λεβιάθαν» έχει οριστεί να αρχίσει το 2019, ενώ η άντληση από το «Ταμάρ» έχει ξεκινήσει από το 2013.
Επικαλούμενος επιστημονικές εκτιμήσεις, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz είπε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη» και υποστήριξε ότι «πρέπει να είναι άλλα 2,2 τρισ. κυβικά μέτρα».
Η χώρα υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Ιορδανία για την προμήθεια 45 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην National Electric Power Company Ltd (NEPCO) της Ιορδανίας για ένα διάστημα άνω των 15 ετών.
Επίσης, έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης