Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Πάγια η θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ της

State Department: Πάγια η θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ της
Οι ΗΠΑ από χθες δείχνουν εμπράκτως την υποστήριξή τους στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush να πλέει στα ύδατα του οικοπέδου 11.
Την πάγια αμερικανική θέση για το δικαίωμα τη Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, επαναλαμβάνει το State Department με δήλωση εκπροσώπου του.
Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά.
Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ από χθες δείχνουν εμπράκτως την υποστήριξή τους στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush να πλέει στα ύδατα του οικοπέδου 11, όπου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση το πλωτό γεωτρύπανο της Total.
Παράλληλα, στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία.
Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης