Ενέργεια

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκλιμακώνει τα τιμολόγια του ρεύματος

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκλιμακώνει τα τιμολόγια του ρεύματος
Ωστόσο οι επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλονται στους λογαριασμούς επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές
Σε πτωτική πορεία βρίσκεται την τελευταία διετία το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ένταση του ανταγωνισμού μετά το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, ωστόσο τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να καταβάλουν αυξημένους λογαριασμούς λόγω των επιπρόσθετων χρεώσεων που τους επιβαρύνουν.  
Πάντως, η αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο πιθανότατα θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί εμφανέστερα αυτή η σταδιακή μείωση στους επόμενους λογαριασμούς.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Υπηρεσία αποκαλύπτουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση του κόστους ενέργειας και η επίπτωση στον πληθωρισμό φθάνει στα επίπεδα του 0,3%.
Οι  θετικές εξελίξεις δεν ήρθαν χάρη στη ΔΕΗ, αλλά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και στη συμμετοχή των ιδιωτών που κινούνται ανταγωνιστικά έναντι του βασικού και κρατικού «παίχτη» που ελέγχει την αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δωδεκάμηνο του Ιουνίου 2016 - Ιουνίου 2017, ο ηλεκτρισμός είχε πτώση 0,6% και το αντίστοιχο δωδεκάμηνο 2015 - 2016 το κόστος των τιμολογίων ρεύματος μειώθηκε κατά 1,5%.
Οι μειώσεις είναι σχετικά μικρές, αλλά είναι ένα μικρό βήμα λένε στελέχη της αγοράς τα οποία αναγνωρίζουν ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα ήταν μεγαλύτερες αν οι αρμόδιοι είχαν αντιγράψει την απελευθέρωση της αγοράς του τομέα των τηλεπικοινωνιών όταν είχαν τεθεί περιορισμοί στον παντοδύναμο τότε ΟΤΕ.
Ανάμεσα σε αυτούς τους περιορισμούς ήταν κι ο έλεγχος των τιμολογίων του Οργανισμού διότι είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Όμως στην περίπτωση της ενέργειας και της ΔΕΗ, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να δίνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κρατικό προμηθευτή λόγω και της κακής οικονομικής του κατάστασης, μιας και επιδιώκουν η εταιρία να αποφύγει πάση θυσία τα χειρότερα καθώς ελέγχει το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Άκρατες αυξήσεις

Πάντως στα χρόνια της παντοδυναμία της η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συνεισέφερε στην αύξηση του δείκτη τιμών του καταναλωτή.
Πιο συγκεκριμένα, το 2011 τα τιμολόγια ρεύματος είχαν αύξηση 13,9%, το 2012 είχαν άνοδο 12,3%, το 2013 σε ποσοστό 11,7% και το 2014 μόλις 2%.
Η αποκλιμάκωση των τιμολογίων άρχισε με την πιο ενεργή στάση των ιδιωτών προμηθευτών.  
Αξίζει  να αναφερθεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος είχαν άνοδο 49% από το 2010.
Στη δεκαετία από το 2005 έως το 2015 με τη ΔΕΗ ως απόλυτο κυρίαρχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έφερε αυξήσεις έως 157% στα τιμολόγια ρεύματος.   
Όμως η παρουσία των ιδιωτών προμηθευτών στην αγορά της ενέργειας έφερε αλλαγές νοοτροπίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, με αποκορύφωμα την υλοποίηση του προγράμματος εκπτώσεων 15% με σκοπό την έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών και τη συγκράτηση των πελατών στην εταιρία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί σε καλύτερα τιμολόγια για τους  καταναλωτές, με τους ιδιώτες προμηθευτές να προσφέρουν μέχρι και 30% φθηνότερο ρεύμα στους πελάτες τους.  
 
Νίκος Θεοδωροπούλος    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης